Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukrayna Menkul Kıymetler Düzenleme Kurumu Kripto Paraları Finansal Araç Olarak Görüyor

8 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamaya göre Ukrayna Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SSMCS), kripto paraları finansal bir ürün olarak görmeyi gözden geçiriyor.

Komisyonun başkanı Timur Khromaev bu anonsu Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Birliğinin kripto paralar ve ilk dijital para arzları(ICO) hakkında yapılan yıllık konferansı ardından bir Facebook durum güncellemesinde paylaştı.

Khromaev’e göre kripto para endüstrisi son üç yıl içerisinde önemli bir gelişim gösterdi ve kripto piyasalarının ”ekonomi ve finans ilişkileri babında ayrılmaz bir parça haline gelmesine” neden oldu. SSMC başkanı kripto paralar hakkında yasal bir tanınmanın gerekli olduğunu ve finansal düzenleyicilerin bu konu hakkında yerlerini belirlemesi gerektiğini bildirdi. Khromaev ”geri dönülemez nokta geride kaldı.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Khromaev kripto para varlıklarının ve işlemlerinin mevcut yasal çerçeve içerisinde kağıt veya dijital form olarak ayırmadan direkt olarak bu varlığın sahip olduğu prensipler gereğince değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Khromaev kripto para birimleri için yeni kuralların ve düzenlemelerin ”uluslararası düzey için daha çok yolumuz olduğundan mütevellit” ulusal düzeyde belirleneceğini vurguladı.

Ukrayna kripto paralar hakkında duruşu esasında bir çok hamle yaptı ama bunların en çok dikkat çekenlerinden birisi Ukrayna merkez bankası konumundaki Ukrayna Ulusal Bankasının (NBU) yaptığı oldu. 2017’nin Ağustos ayında NBU kripto paralar hakkında bir açıklama yapıp ulusal para birimi dışındaki başka hiçbir para biriminin veya yedek para biriminin ülke dahilinde ödeme aracı olarak kullanılamayacağını belirtmişti. Ekim ayında da NBU, Yüksek Uzman Konseyinin kripto paraların yasal durumunu kararlaştırmak üzere sunduğu teklifleri kabul ettiğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment