Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tencent ve Çin Hükumeti Vergi Kaçakçılığına Karşı Blockchain Anlaşması İmzaladı

Yerel bir medya kaynağının aktardığı bilgilere göre, Çinli teknoloji ve medya devi Tencent Holding, Shenzhen bölgesinin vergi yetkilileri ile bir araya gelerek blockchain teknolojisi aracılığıyla vergi kaçakçılığına karşı mücadele edecek.

Shenzhen State Taxation Bureau, perşembe günü Tencent ile anlaşma imzalayarak Büyük Veri, blockchain, yapay zeka ve bulut teknolojilerini kendi faydaları için kullanmak amacıyla çalışmalar yapacakları akıllı bir laboratuvar kuracaklarını ifade etti.

Hong-Kong menşeli şirket konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

”Umuyoruz ki her fapiao  kontrol edilebilir, doğrulanabilir, güvenilir ve takip edilebilir olacak ve blockchain teknolojisi ile bütün bu vergi ve faturalandırma sürecini kontrol edebileceğiz.”

Fapiao vergi daireleri tarafından Çin içerisinde herhangi bir ürün satın aldığınızda size verilen resmi faturadır. Bu evrak ülkedeki vergi işleyişini düzenlemek için çıkarılmış olsa da ülkedeki bir çok insan vergi ödemesinden kaçmak ve masraflarını karşılayan iş verenlerini kandırmak için yeraltı kaynaklarını kullanarak sahte faturalar düzenlemekte.

Shenzhen bölgesinde kalpazan bulmak yağmurlu havada su bulmaktan daha kolay çünkü bölgede halka açık metro duraklarında hatta kalabalık şehir merkezlerinde bile onları görebilmeniz mümkün. Sadece bu bölge ile de yetinmeyen kalpazanlar buraya ek olarak Çin’in ünlü elektronik alet piyasasını oluşturan Huaqiangbei’de de kolaylıkla bulunabilir.

Tencent başkanı ve CEO’su Pony Ma Huateng‘e göre yerel vergi dairesi ile olan ortaklık dijital faturaları yönetme konusunda blockchain tarafından sunulmuş bir fırsat. Tencent bütün ilgili fapiao taraflarını bağlamak için blockchain platformu kullanacak ve vergi yetkililerinin herhangi bir faturayı bulup bunun orijinalliğini onaylayıp masraf bilgilerini doğrulamasını sağlayacak. Bu vergi mükelleflerinin tek bir fapiao veya sahte bir fapiao kullanarak fazla masraf çıkartmalarına engel olacak.

Çin Blockchain Liderliğine Soyunuyor

Çin Bilgi Teknolojileri ve Sanayi Bakanlığı (MIIT) bu haftanın başında bir whitepaper yayınlayarak ülkenin gerçek ekonomide blockchain lideri olma planlarının altını çizmişti.

MIIT’in üst düzey bir yetkilisi olup aynı zamanda whitepaper’ın da eş yazarı olan Yu Jianing konu hakkında şunları açıkladı:

”Blockchain teknolojisinin gerçek ekonomiye entegresi endüstriler arası dijital işbirliğini bir gerçeklik haline getirip işlem ücretlerini arttırmanın yanı sıra verimliliği de arttırabilecek bir yenilik. Blockchain teknolojisi hükumet gözetimi için güvenilir bir platform yaratırken aynı zamanda Çinli vatandaşların hatta küresel tüketicilerin bile hayat kalitesini arttırabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment