Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CryptoKitties Ticari Sır Hırsızlığı Nedeniyle Mahkemeye Verildi – Stephen Curry Koleksiyonu Çalıntı Mı?

CryptoKitties sağladığı kripto para olanağı sunan blockchain temelli kedi koleksiyonu ile son dönemlerde ciddi bir büyüme elde etmişti. Platformun kurucusu Axiom Zen de bu sayede yüksek miktarda fon elde etmenin keyfini sürmekteydi.

Ancak başka bir şirket CryptoKitties uygulamasının arkasındaki Axiom Zen (ayrıca Launch Labs olarak da bilinen) firmasını piyasaya geçenlerde sürdüğü Golden State Warriors takımı yıldız basketbol oyuncusu Stephen Curry temalı CurryKitties anlaşması hakkında dava etti. Davada şirket, aralarında gizlilik anlaşması bulunmasına rağmen kendilerine ait olan ticari sırların Axiom Zen tarafından çalındığını iddia ediyor.

Kaliforniya merkezli Founder Starcoin (marka ismi ise Tradestar) isimli firmanın CEO’su Jevon Feinblatt gönderdikleri bir e-postada şirketlerinin daha önce imzalanmış bir gizlilik anlaşması ihlali ve ticari sır suistimali yüzünden bu kararı aldıklarını açıkladı.

Jevon, Tradestar şirketinin Axiom Zen ile Şubat 2018 tarihinde e-posta ile iletişime geçtiğini ve gelişim konusunda işbirliği yapmayı konuşmuş olduklarını belirtti. Traderstar bir çok gizli detayı Axiom Zen ile paylaştıklarını ve bunların içerisinde Stephen Curry ticari koleksiyon kartları olduğunu da belirtti. Söylenene göre Axiom Zen bir gizlilik anlaşması imzalamış olsa bile çoğu kripto takipçisinin bildiği üzre yakın zamanda Stephen Curry koleksiyonunu çıkartmıştı. 

CryptoKitties’in arkasındaki şirket olan Axiom Zen’i temsil eden bir sözcü konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

”Yalan yanlış bir şekilde gizlilik anlaşmasını ihlal etme ile suçlanıyoruz ve bu davanın hiçbir haklı yöne sahip olmadığını düşünüyoruz. Axiom Zen etik değerlere ve veri koruması ile telif hakkı konularında sorumlu bir çalışma prensibine sıkı sıkıya bağlı bir ekiptir.’

İşin ilginç tarafı Axiom Zen Stephen Curry koleksiyonunu piyasaya sürer sürmez bundan çok kısa bir süre sonra bunu kendi isteğiyle kaldırdığını açıklamıştı. Firma konu ile ilgili göndersisinde şu ifadelere yer vermişti:

”Steph’in bizim düşündüğümüz kadar CurryKitties’e dahil olmadığına inanmak için nedenlerimiz var. Kendisinin aktif bir katılımcı olduğundan emin olana kadar kampanyayı askıya alıyoruz.”

Curry anlaşması önem arz ediyordu çünkü bunun ilk ve tek ünlü bir markayı temsil eden CryptoKitty olması bekleniyordu.

CryptoKitties Kasım ayında Ethereum kripto parası ve blockchain’i üzerine kurulan bir koleksiyon oyunu olarak piyasaya çıktıktan sonra tam bir sansasyon yaratmıştı. Mart ayında Axiom Zen oyun stüdyoları delice bir stratejiye karar verip tek başına yoluna devam etmeyi seçmiş ve Andreessen Horowitz ve Union Square Ventures firmalarından 12 milyon değerinde fon elde etmişti.

Mart ayı devam ederken CryptoKitties 40 milyon dolardan fazla işlem yapmış olan toplam 1.5 milyon ve üstü kullanıcıya ulaşmıştı. Oyunun en popüler kedilerinden bazıları 200.000 dolar’dan fazla paralara satılmıştı.

Axiom Zen daha önce marka işaretli dijital varlık üreten ve dağıtımını yapan AppMoji şirketi aracılığıyla Curry koleksiyon parçalarına ulaşılabileceğini belirtmişti.

Davadaki bazı anlaşma eklerine göre Axiom Zen ve Tradestar arasındaki gizlilik anlaşması Axiom Zen kurmay başkanı Jody Rebak tarafından imzalanmış. Bu anlaşma imzalandıktan bir kaç sonra ise Axiom Zen şirketi Tradestar’a onlarla çalışamayacaklarını bildirmiş.

Ancak 7 Mayıs tarihinde Axiom Zen CurryKitties’i duyurunca Tradestar firmayı mahkemeye vermeye karar vermiş. ABD Los Angeles Eyaleti Bölge Mahkemesine yapılan dava dilekçesinde Axiom Zen’in Tradestar şirketini CurryKitties üzerinde çalıştığı hakkında hiç bilgilendirmediği de yer alıyor.

Davada yer alan önemli açıklama ise şu şekilde:

”Aslında Axiom şirketi Starcoin’in gizli bilgilerini ele geçirdiğinden dolayı daha önce Starcoin’e olan ilgilerini dile getiren CAA Ventures ve Digital Currency Group isimli iki yatırımcı da artık bunu öğrenmiş oldu ve Starcoin’e yatırım yapmak yerine ikisi de Axiom’u fonlamaya karar verdi.”

Starcoin bütün iş modeli çalındığı için bütün stratejisini değiştirmek zorunda kaldığını ve bunu yapmayıp kendi stratejisine devam etseydi bile taklitçi olarak gözükebileceğini belirtti. Dava dosyasında yer alan diğer gizli bilgilerin ise üstü kapatılmış ve mühür altına alınmış.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment