Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Terra (LUNA) Çöküşüne Şirket Mi Neden Oldu? UST Sabitliğini İşte Böyle Kaybetti!

Mayıs ayında yaşanan Terra (LUNA) çöküşünün baş mimarı stablecoin TerraUSD’nin (UST) TerraForm Labs yetkilileri tarafından bu hale getirildiği öne sürüldü.

Terra çöküşü ile ünlenen FatMan adlı Twitter kullanıcısı bir gönderisinde, tüm ağın çöküşüne yol açan stablecoin UST’nin dolar sabitliğini kaybetmesinin arkasında TerraForm Labs’ın kendisinin olduğunu iddia etti. FatMan iddiasında, Terra’nın sunduğu verilerle Terraform Labs’ın Nisan 2022’de UST’ye nasıl 450 milyon dolar yatırdığını ve zaman içerisinde nasıl geri çekildiğine odaklandı.

UST sabitliğinin Terraform Labs tarafından yok edildiği iddia eden kullanıcı, CEO Do Kwon ve ekibini UST ve LUNA’nın hızlı yükselişi ve ani çakılışının baş sorumlusu olarak lanse etti. İşin özünde hiçbir zaman artan arzı ve piyasaya sürülen yeni tokenları karşılayacak bir dolar rezervi olmamıştı. Bu nedenle Terra’nın çöküşü bir “neden” değil “ne zaman” meselesiydi.

Verilere göre nisan ayının ortalarında, Terraform Labs’ın botlarıyla ilişkili adresler Curve Finance (CRV) havuzlarına toplu halde UST göndermeye başladı. Tüm ekosistemin çöküşünü tetiklen bu olayı TerraForm Labs’ın iddia ettiği gibi bir saldırı değil, şirketin yanlış politikası neden oldu. Kullanıcı, UST’nin içinde bulunduğu bu durumu “karşılığı olmayan para basma makinesi” olarak tanımladı.

Dahası Terraform Labs ile ilişiği olduğu bilinen ve analistler tarafından tespit edilen adresler arasındaki korelasyon, bizzat Terra ekibi tarafından yapılan müdahaleyi de teyit ediyor. FatMan, çöküşten en çok etkilenenlerin Anchor Protocol (ANC) kullanıcılarının olmasını da bu gerekçeye bağlıyor.

UST mevduatlarında %19,5 APY‘ye sahip DeFi platformu Ancher, Kwon ve meslektaşları tarafından agresif bir şekilde pazarlanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!