Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether’e Yeni Rakip Olacak True USD’yi Binance Listediği Gibi Kaldırmak Zorunda Kaldı

Tether’e rakip olarak gelen stabil koinler içinde belki de en dikkat çekici proje olan TrueUSD, Binance tarafından listelenecek. Dünyanın işlem hacmine en büyük kripto para borsasının; yeni Tether olarak da adlandırılan True USD’nin işlemlerini 22 Mayıs’tan itibaren açması bekleniyor. True USD’nin şu aşamada Binance’in kendi kripto parası Binance Coin’e ek olarak sadece Ethereum ve Bitcoin cinsinden trade edileceği de gelen haberler arasında.

Tether’in Düzenlenmiş Versiyonu

Ana amaç olarak her bir True USD’nin değerini bir Amerikan dolarına fikse etme gayesi ile yola çıkan True USD ekibi; bu konuda hayli iddialı. Çeşitli piyasa otoriteleri de sektörde bu alanda en çok bilinen ve kullanılan stabil koin olan ve yine bir dolara denk değer verilmeye çalışılan Tether’den ziyade, True USD’nin yasal zeminde daha iyi düzenlenmiş bir kripto para olduğunu belirtiyor. Tether ile ilgili her zaman çıkan tartışmaların, onun itibarına zarar verdiğini belirten otoriteler, True USD’de böylesi bir şeyin olmayacağını da ifade ediyor.

Binance’den yapılan açıklamada da benzer şeylerin üzerinde durulurken; borsanın resmi hesaından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”True USD’nin sisteminde bildiğimiz Amerikan dolarları birkaç güvenilir kurumun hesabında muhafaza edilir. Bu kurumlar çok bağlayıcı ve ciddi anlaşmalar ile bu dolarların hesaplarına kabulünü sağlarlar. Aynı zamanda tek bir şirket tarafından da yönetilmezler. Tüm bu bahsedilen banka hesaplarının dökümleri her gün paylaşılır ve her ay sonunda da muhasebesi yapılır.”

True USD ile teknik bilgiler de veren borsa, şu ifadeleri kullandı:

”Eğer birisi True USD’ye yatırım yapmak istiyorsa öncelikli olarak kara para aklama ve müşterini tanı gibi süreçlerden geçmesi gerekiyor. Eğer bu süreç başarı ile tamamlanırsa, ancak o zaman True USD’nin güvenilir partnerlerinin hesaplarına dolar gönderilebiliyor. Gönderilen miktar, iş birliği yapılmış kurum tarafından onaylandığı takdirde devreye giren akıllı kontratlar sayesinde Ethereum destekli hesaba bire bir oranda True USD yatıyor.”

Bu süreçten sonra hesaplarına True USD alan kullanıcılar için ise, bundan sonrası çok daha basit. Bitcoin, Ethereum veya Binance Coin (BNB) ile işleme girebilen koin; bir ödeme metodu olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca, yine önemli bir gelişme olarak eğer True USD’nin iş birliği yaptığı firmaların birisinde özel onaylanmış bir cüzdana sahipseniz; True USD’yi doğrudan Amerikan dolarına da çevirebilirsiniz. Binance’den konu ile ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanılıyor:

”Bu şartlara uyan ve sağlayan bir kullanıcı; True USD koinlerini akıllı kontrat adresine gönderdiği an; iş birliği yapılan firmaya bir bildirim gidiyor ve firma; direkt olarak kullanıcının banka hesabına gönderim yapabiliyor.”

Bu arada, 1 dolara denk olması amacı ile yola çıkan True USD, listelendikten kısa bir süre sonra 1.40 dolardan işlem görmeye başladı. Özellikle de Binance listelenmesinin açıklanmasının ardından büyük bir ivme kazanan ve neredeyse yüzde 40 oranında bir artış yakalayan koin, artış trendinde de olsa en azından şimdilik vaad ettiği şeyi başarabilmiş değil. Bu sebepten dolayı da listelemeden kaldırıldı ve tarih ertelendi.

Goldman Sachs da İşin İçinde

Özellikle çok ciddi fiyat in çıklarının çok çok kısa sürelerde yaşandığı kripto para piyasalarında; Stabil koinlerin rolü giderek artmaya başladı. Binance’in True USD’yi listeleyeceğini açıkladığı sıralarda bir Wall Street devi olan Goldman Sachs bankası da, kendi stabil kripto parasını çıkaracağını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada bu iş için ünlü kripto para girişimi Circle ile iş birliği yapılacağı belirtilirken; hatırlanacağı üzere bu projeye Bitcoin madenciliğinin en büyük şirketi Bitmain de çok ciddi bir yatırım yapmıştı.

Ancak çıkan haberlere göre Goldman Sachs ve Circle iş birliği sonucu ortaya çıkacak olan bu yeni stabil koinin; günlük traderlardan ziyade, esas olarak kurumsal yatırımcılar için tasarlandığı belirtiliyor. Bu yeni stabil koini kullanacak olan müşteriler; ellerindeki her bir stabil koine karşılık; hesaplarında 1 dolar bulundurmak zorunda.

Durumu açıklayan Circle CEO’su Jeremy Allaire, şu ifadeler ile olaya açıklık getirdi:

”Açıkçası kendi vizyonum ve bakış açımla geleneksel sektör ile kripto para piyasasını karşılaştırdığımda; kripto para sektörünün böylesi bir şeye yoğun bir ihtiyaç duyduğunu gözlemledim. Elbette ki projemizden büyük heyecan duyan birçok büyük banka var ve onların desteğini almak müthiş bir olay.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment