Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’in Listelediği THORChain (RUNE) Nedir?

Thorchain (RUNE) kripto para projesi bugün kripto para borsalarından Binance tarafından listelendikten sonra birçok yatırımcının ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Buna rağmen projenin temellerinin 2018 yılına dayandığı ve bunun nispeten eski bir proje olduğu görülüyor.

Thorchain Nedir?

Thorchain, merkeziyetsiz ve izinsiz (permisionless) bir ağda çeşitli hizmetler sunan bir kripto para projesi olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar için sürekli likidite havuzları sağlayan Thorchain projesi bunun yanı sıra Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların alım satımına da imkan tanımakta. Blockchain ağları arası geçiş sağlayan proje, herhangi bir blockchain ağında veya kripto para birimi ile kullanılabilmekte.

Bu da diğer merkeziyetsiz kripto para borsalarında olmayan bir özelliği, sınırsız özgürlüğü beraberinde getiriyor. Thorchain projesinin internet sitesinde de projenin “bütün blockchain varlıklarını bir ortak bir havuzda bir araya getirmek için tasarlanan likidite protokolü” olduğu vurgulanmakta. Tendermint tabanlı Proof-of-Stake (hisse ispatı) konsensüs protokolüne sahip olan ağın bir de RUNE isimli kripto para birimi var. Ağdaki onaylayıcılar (validator) düzeni bozan kişilerin güvence olarak verdikleri hisseleri, tabiri caizse, ‘ortadan kaldırarak’ düzeni sağlamakta. Ağ verisi ise Midguard API hizmeti kullanılarak güvenceye alınıyor. Bunun yanı sıra ThornNode sistemi ağın temel çekirdeği olarak ifade edilebilir.

RUNE Token Arz Modeli

ThorChain genellikle farklı blockchain ağlarında da işlem yapmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanılmakta. RUNE kripto para biriminin ise toplamda 500 milyon arza sahip olduğu ve bunların 100 milyonunu ilk 3 satış aşamasında satıldığı görülüyor. Buna ek olarak 150 milyon adet ise Thorchain ekibi, topluluk ve gelişimle alakalı ücretler için dağıtılmış durumda. Şu an için emisyon rezervi olarak ise 220 milyon RUNE kaldığı görülüyor.

Binance DEX üzerinde listelenmenin yanı sıra bugün Binance tarafından da listelendiği açıklanan RUNE, kısa süre içerisinde %30 artış yakaladı. Basın saatine göre ise 1 RUNE 0,607227 dolara eşdeğer.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment