Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Toronto Borsası’nda Bir Blockchain ETF’si Hizmete Girdi

Toronto Menkul Kıymetler Borsası (TSX) yeni bir Blockchain ETF’sinin Perşembe gününden itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu. The Horizons Blockchain Technology ve Hardware Index ETF fonları da hali hazırdaki diğer ETF fonlarına katılacak.

Türkçe’ye borsa yatırım fonu da olarak çevrilebilecek olan ETF, temel olarak fon içi enstürmanların dikkate alınıp aynen kopyalanması ile oluşurken; bono, altın, hisse senedi, döviz ya da başka şeyler gibi farklı finansal araçlar kullanılarak da kurulabilir. Temelde riski dağıtarak yatırımcıya avantaj sunan bu fonlar; son dönemde çok büyük bir çıkış yakaladı ve şimdi de Blockchain ve kripto para dünyasında iş yapmaya başladı.

BKCH adı altında trade edilebilecek olan The Horizons ETF, Solactive Blockchain Technology and Hardware Index’ten temel alıyor ve fonun odaklandığı temel nokta hizmet sektörü ve donanımsal ürünler. Horizons ETFs Management Canada Inc. CEO yardımcısı Steve Hawkins, Bloomberg’e verdiği demeçte şunları söyledi:

”Hangi Blockchain şirketleri bizle çalışacak ya da bu ne boyutta olacak şu aşamada bir bilgimiz yok. Ancak şunu biliyoruz ki, insanlar bu işe yatırım yapacaklar. Yaptığımız şey, Blockhain’in potansiyelini ortaya çıkaracak ve ona katkıda bulunacak yardımcı bir hizmet gibi düşünülebilir.”

Hawkins, Bloomberg’e ayrıca verdiği demeçte fonun şu aşamada yüksek risk nedeniyle girişimlere yatırıma kapalı olduğunu belirterek; şöyle konuştu:

”Yatırımcılar, şu aşamada Blockchain alt yapısı konusunda kendini kanıtlamış şirketlere yatırım yapacaklar. Yüksek risk sebebiyle şu noktada girişim noktasındaki işlere yatırımı pek de mantıklı bulmuyoruz.”

Kanada’nın ilk Blockchain temelli borsa yatırım fonu, Harvest Portfolios tarafından ortaya konuldu ve Şubat ayında onay aldı. Fonun, gerek büyük gerekse de küçük ölçekli blockchain işletmelerine odaklandığı ifade ediliyor. Verilere göre, Harvest Portfolios’un ortaya sunduğu Blockchain ETF’si, kullanıma girişinden bu güne yüzde 25 değer kaybetti.

Bu ay başında da bir yatırım danışmanlığı firması olan VanEck, başka bir firma olan SolidX Partners ile Bitcoin  temelli bir ETF oluşturmak için SEC’e başvuruda bulunmuştu. Eğer başvuru kabul edilirse, fonun tamamen kurumsal yatırımcıları hedeflemesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment