Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TSMC’nin 3. Çeyrek Kazancında Kripto Paraların Etkisi

Dünya’nın en büyük bağımsız yarı iletken firması Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi TSMC CFO’su Lora Ho, yaptığı açıklamada şirketin 3. çeyrekte kripto para madenciliği alanında yaptığı kazancı belirtti.

Birçok farklı alanda yarı iletken üretimi yapan şirket, kripto para madenciliği endüstrisinde bolca gördüğümüz ASIC adlı uygulamaya özel tümleşik devrelerin tasarım ve üretimini de yapmakta. 3. çeyrek kazanç sonuçlarını açıklayan şirket, 8.32 milyar dolarlık bir kazanç değeri açıkladı. Dev şirket 2. çeyreğe göre kârını %17.9, geçtiğimiz yıla göreyse %1.5 artırmış bulunuyor.

Kazançtaki yüksek artış, Lora Ho tarafından yapılan açıklamaya göre kripto maden cihazlarında kullanılan yarı iletkenlere olan talebin artışıyla bağlantılı:

3. çeyrekte kazancımızdaki güçlü artış, mobil cihaz üretiminin artmasına ve ‘sağlıklı’ bir talep piyasası olmasına bağlı. Bu piyasalardan biri de kripto para madenciliği. 3. çeyrek kazancı daha da yüksek olabilirdi ancak müşterilerimizin sürekli devam ettirdiği stok yönetimi, bu durumun önüne geçti.”

Bu kadar büyük bir şirketten kripto paralar hakkında pozitif yönde açıklama gelmesi iyi bir şey, ancak pek de şaşırtıcı olduğu söylenemez. Daha önce, madencilik endüstrisinin yükselişini gören teknoloji ve donanım şirketlerinden de benzer yönde açıklamalar yapılmıştı.

Donanım piyasasının tekel GPU üreticileri AMD ve Nvidia, kripto madenciliğinin şirketlerinde önemli bir rol oynadığını belirtmişlerdi. Hatta geçtiğimiz Ağustos ayında Nvidia CEO’su Jen-Hsun Huang, “kripto paralar ve blockchain kalıcı bir teknoloji” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Bazı Wall Street analistlerinin de söylediği gibi büyük şirketlerin madencilik alanında projeler yapması, hisse alan geleneksel yatırımcıların bile ilgisini çekiyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment