Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Profesör Blockchain ve Kripto Paranın Akademik Dünyadaki Yerini Anlattı

Cornell Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri profesörü Emin Gün Sirer, Tokyo’da gerçekleştirilen Satoshi’s Vision Konferansı’nda Bitcoin.com web sitesi tarafından yayınlanan bir videoda on-chain scaling (zincir üzerinde ölçekleme) ve Bitcoin Cash ağı üzerine konuştu.

Akademide Blockchain Teknolojisi ve Kripto Para Çözümleri

Emin Gün Sirer bilgisayar ağları ve peer-to-peer (P2P) sistemlerde uzmanlaşan tanınmış bir araştırmacı ve Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde bilgisayar bilimcisi profesörü olarak görev yapıyor. Profesör, çok ses getiren ölçekleme tartışmaları süresince düşüncelerini her zaman açıkça dile getirirken, kripto para topluluklarının aktörlerini de sıkça eleştiriyor. Sirer, Satoshi’s Vision Konferansı’nda blockhain teknolojilerinin ve kripto para çözümlerinin akademik boyutunu değerlendirdi.

Profesör şunları söylüyor:

“Bu, çalışması gerçekten çok heyecan verici bir alan çünkü aslında birçok başka alanın kesişimi: sistem mimarisi, ekonomi, oyun teorisi, programlama diller ve veri tabanı dizilerini birleştiriyor. Genelde de bilgisayar biliminin geniş yelpazesi içinden bazı diğer unsurlar…”

Gerçek Dünyada İşe Yarar Şeyler Yaratmak

Emin Gün Sirer ardından işinin bu endüstrinin uygulama kısmına ı ve gerçek dünya değerlerini getirecek kavramlar yaratmaya odaklı olduğunu belirtiyor. Ve şöyle söylüyor:

“Bu yelpazede benim yerim uygulamaya yönelik alanlar. Herkesi birer doğrusal ölçeğe konumlandırmam gerekirse; sağ tarafta sihirbaz şapkaları ve teorik insanlar bulunurken solda baretleriyle bir şeyler inşa eden insanlar olur. Ben bir barete sahip olmaktan dolayı çok gururluyum, gerçekten çalışan bir şeyler üreten birisi olmaktan da.”

Proof-of-Stake Konsensus Mekanizmaları Yılı

Sirer ayrıca yeni konsensu mekanizmaları için çok heyecanlı olduğunu belirtiyor ve önümüzdeki bir buçuk yıl içinde ciddi bir ilerleme kaydedileceğine gönülden inandığını da şu sözleriyle ifade ediyor:

“Benim grubum blockchainlerin altyapısının ne olması gerektiği üzerine yoğunlaşmış durumda. Oldukça ilginç bir dönemdeyiz, insanlar her gün yeni bir konsensus protokolü ile geliyor, ki ben yeni konsus protokollerine karşı gözümü dört açmış durumdayım. İçinde bulunduğumuz bu yıl değil ama bundan bir sonraki yıl, bana kalırsa, Proof-of-Stake (PoS) protokolleri yılı olacak.”

Genç profesörün şu sözleri de videonun en dikkat çeken kısımlarından:

“Bugün var olanlar bile inanılmaz derecede karmaşık ve benim uzmanlık yaptığım alanda bile insanlar güvenlik konusunda “varlarını yoklarını ortaya koyacak kadar” kendilerinden yeterince emin değiller. Bir buçuk yıl içinde göreceksiniz ki PoS tüm ayrıntılarıyla şekillenmeye başlayacak. Bu konuda gerçekten çok heyecanlıyım.”

Vieonun geri kalanında ise Emin Gün Sirer, node iletişimi ve ağların nasıl daha iyi iletişim kurabileceği hakkında konuştu. Konuşmanın devamı için, aşağıdaki videoyu izleyin.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment