Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Turkcell Uygulamasından Nasıl Kripto Para Alınır?

Türkiye’nin iletişim devi Turkcell, kendi uygulaması olan Paycell üzerinden kripto para alma/satma imkanı tanımaya başladı. Turkcell’in en büyük hissedarı; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yönetilen Türkiye Varlık Fonu’dur.

Turkcell, Paycell adlı ödeme platformuna yeni bir ürün ekledi. Banka ve kredi kartıyla işlem yapılabilen uygulamada, artık beş farklı kripto para ile alım-satım yapılabilecek. “Dijital varlık” çatısı altında bir araya getirilen kripto paralar; Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash, Litecoin ve Stellar Lumens (XLM) olarak sıralandı.

turkcell-paycell-kripto-para-listesi

Paycell ile nasıl kripto para alınır?

Paycell uygulamasına cep telefonu numarası ve e-posta adresi ile kayıt yaptırılabiliyor. Uygulamada kripto parayla işlem yapılabilmesi için bir banka kartının kaydını yapmak gerekiyor. Turkcell; Türkiye’deki Visa, Mastercard ve Troy uyumlu tüm kredi ve banka kartlarını kabul ediyor.

turkcell-paycell-kart-ekleme

Kardını kaydeden kullanıcılar, ana sayfada yer alan “Dijital Varlık” bölümüne giriş yapabiliyor. Kripto parayla işlem yapmak için kimlik numarasını yazmak gerekiyor. Satın alınan kripto paralar, “TCKN adına saklanıyor (ve) bu varlıklara, farklı bir TCKN ile erişilemiyor.”

turkcel-paycell-dijital-varlikKullanıcılar gerekli bilgileri girdikten sonra, alım işlemi yapabiliyorlar. Alım ekranında, işlemin hangi kart üstünden gerçekleştirileceğinin belirtilmesi gerekiyor. Kullanıcılar kartlarını bağladıktan sonra, almak istedikleri tutarı belirtip işlemi tamamlayabiliyor.

paycell-hangi-kart

Kripto para hizmetine ilişkin bilgiler

Turkcell’in sunmaya başladığı bu yeni hizmetin ölçeğine ve limitlerine ilişkin birçok soru işareti var. Zamanla daha fazla kripto para eklenecek mi, uygulamada alınan kripto paralar başka bir cüzdana transfer edilebilecek mi, bu varlıklar “temsili” kripto paralar mı, bilinmiyor.

Şirket, bu dijital varlıkları saklamak için Coinbase’in “sigortalı cüzdanlarını” kullanıyor. İşlemlerde zaman sınırlaması olmadığı ve alım/satım işlemlerinin 7/24 sürdürülebileceği ifade ediliyor.

En büyük hissedarı Varlık Fonu

Türkiye’nin en büyük iletişim şirketlerinden Turkcell’in en büyük hissesi Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait. Şirket hisselerinin %26,2’si TVF, %19,8’i IMTIS Holdings yönetiminde. Şirketin NYSE’de işlem gören ADS’leri de hesaba katılırsa, %54’lük kısmı halka açık durumda. TVF’nin Turkcell’in hisselerini alacağı, Haziran 2020’de öğrenildi.

Türkiye Varlık Fonunun yönetim kurulu başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üstleniyor. Dilek Güngör’ün haberine göre TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, Turkcell’e yapılan yatırıma dair şunları söyledi:

“15 yıllık kaosu çözmek için Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’ye yüzde 26.2’lik hisseyle büyük ortak olduk. Devletin bunu çözecek yatırımcı kolu yoktu. TVF, bu anlamda stratejik yatırımlara devam edecek. Turkcell’de amacımız, şirketin değerini artırmak… Ortaklarla da bu konuda aynı düşünüyoruz. Günlük operasyonların içinde değiliz, bu ortaklıkla Turkcell’i prangalarından kurtardık.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!