Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye Merkezli Şirketler İran’da Kripto Para Madenciliği Yapıyor

İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Mecid Rıza Hariri; Türkiye, Çin, Hindistan ve Polonya merkezli kuruluşların, kripto para madenciliği yapabilmek için İran’da maden tesisleri kurduğunu açıkladı. Gümrük kayıtlarına göre ülkeye milyonlarca dolar değerinde miner girişi oluyor.

Tejarat News tarafından geçen hafta aktarılan bilgilere göre İran, Venezuela ile birlikte Bitcoin ve kripto para madenciliği yapmak için en uygun ülkeler arasında yer alıyor.

İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Hariri’nin açıklamalarına yer verilen habere göre şu ana dek Türkiye, Çin, Hindistan ve Polonya merkezli bazı işletmeler, İran Enerji Bakanlığından aldıkları lisanslar ile ülkenin çeşitli bölgelerinde aktif olarak madencilik yapmayı sürdürüyor.

Madenciler, düşük elektrik fiyatlarını cazip buluyor

Hariri, ülkedeki kripto para madencilerinin günlük elektrik tüketiminin 300MW düzeyinde olduğunu tahmin ederken, Enerji Bakanlığının tahmini 2.000MW’ye kadar çıkabiliyor.

Kripto para madencilerinin İran’ı tercih ediyor olmasının başlıca iki sebebinin, riyaldeki devalüasyon ile ülkedeki elektrik fiyatlarının ucuz olması olduğu düşünülüyor. İran, ülkede Bitcoin madenciliği yapan yabancı şirketlere normalden daha pahalı bir tarifeden elektrik sağlıyor fakat bu şirketlerin, buna rağmen “kendi ülkelerinde ödeyeceklerinin üçte biri kadar” para ödedikleri belirtiliyor.

Blockchain analiz şirketi Elliptic tarafından paylaşılan bilgilere göre günümüzde Bitcoin madenciliğinin %4,5’i, İran’da gerçekleşiyor. Ülke genelinde yürütülen madencilik faaliyetlerinin, ülkeye 1 milyar dolar değerinde gelir sağlayabileceği kaydediliyor.

Ülkeye en az 10 milyon dolarlık miner yollandı

Iranian Students’ News Agency tarafından 3 gün önce aktarılan bilgilere göre şu ana kadar gümrük yoluyla İran’a girmiş 20.000 civarında madencilik ekipmanı bulunuyor. Toplam ağırlığı 15.2 ton olan cihazların değeri, 10.2 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Bilgiyi teyit eden İran Gümrük Müdürü Teknik ve Gümrük İşlerden Sorumlu Yardımcısı Mehrdad Camal Arvangi, bu cihazların büyük bir kısmının Çin’den ithal geldiğini ve ödemelerin dövizle yapıldığını söyledi. ISNA haberine göre bu sayılar, gerçek tabloyu tamamen yansıtmıyor.

Geçmiş yıllarda gümrükten girmiş bazı madencilik ekipmanları için özel bir kayıt oluşturulmadığı, Gümrük Müdürlüğünce paylaşılmış sayıların her çeşit madencilik ekipmanını kapsamadığı ve ülkeye kaçak şekilde sokulmuş ekipmanlara dair resmi bir bilgi bulunmadığı aktarılıyor.

İran’da hükümet, yaz boyunca elektrik talebini karşılayabilmek adına ülkedeki madencilere 4 aylık bir çalışma engeli getirmiştii

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!