Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Bitcoin Miner Üreticisi Madenciliğin Büsbütün Yasaklanmasına Karşı

Kripto para sektörünün en büyük miner üreticilerinden biri olan Canaan’ın CEO’su Zhang Nangeng, hissedarlar ile gerçekleştirdiği telekonferans sırasında Çin’in kripto para madenciliğine büsbütün bir yasak getirmesinin doğru olmayacağı mesajını verdi.

Reuters’ın haberine göre Nasdaq’ta listelenen şirketin CEO’su, fosil yakıt tüketen Bitcoin ve kripto para madencilerinin merkezi hükümetin çevre politikasını olumsuz yönde etkilediğini fakat bunların, temiz enerji kullanan madenciler ile bir tutulmaması gerektiğini düşünüyor.

Çin Devlet Konseyi, 21 Mayıs’ta kripto para madenciliğine ve tradingine karşı sıkı önlemler alınacağını açıklamış, bunun ardından İç Moğolistan’dan bir önerge gelmiş ve Sichuan’da bir seminer düzenleneceği öğrenilmişti.

“Bitcoin madencileri istihdam sağlıyor”

Zhang, kar amacı güden kripto para madencilerinin büyük ölçüde enerji fazlası veren ve elektrik fiyatlarının düşük olduğu bölgelerde madencilik yapmayı tercih ettiğini belirtiyor. Madenciliğin yoğun olduğu Sichuan’da, 2016’da 14.2 milyar kWh hidroelektrik israf edildi.

Bitcoin madenciliğinin ekonomik faydalarına değinen Canaan CEO’suna göre madenciler, “az gelişmiş bölgelerde istihdam sağlıyor” ve yerel yönetimin bütçesine katkı sağlıyor.

Düşük fiyattan miner satmaya başladılar

Dün ilk çeyrekteki finansal raporunu yayımlayan Canaan, 61.5 milyon dolar ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse 6 kat daha fazla gelir elde ettiğini duyurdu.

Bitcoin fiyatındaki yükselişle birlikte miner cihazlarına duyulan talep büyürken, Çin’den gelen haberler sonrası ikinci el miner fiyatları hızla düşmeye başladı. Zhang, telekonferans sırasında bazı madencilerin cihazlarını “ederinden daha az fiyata” satmaya başladığını söyledi.

Çeyrek boyunca aldığı siparişlerin %70’inden fazlası yurt dışı kaynaklı olan Canaan, Kazakistan’daki faaliyetlerini yoğunlaştırmayı planlıyor. Ülkelerdeki madencilik düzenlemeleri hakkında konuşan Zhang, şunu söyledi:

“Piyasanın Bitcoin’i tanıması nasıl uzun sürmüşse, regülatörlerin Bitcoin ve kripto para madenciliğini tanıma süreci de uzun olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!