Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye Kendi Dijital Parasını Uygulamaya Koyacak

Türkiye, bugün yayınladığı program ile kendi dijital para projesini uygulamaya koyacağını açıkladı. Projenin, blockchain tabanlı olacağı aktarıldı.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Toplamda 403 sayfadan oluşan Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda gerek Dünya’daki gerek Türkiye’deki mali gelişmelerden ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda izleyeceği yol haritasından bahsediliyor.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda dikkat çeken şeylerden biri de dijital paralarla ilgili yapılan açıklama oldu.

Dijital Para Projesi

403 sayfalık cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın Mali Piyasalar kısmında yer alan bilgilere göre Türkiye, önümüzdeki yıl “alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirmek” için özel çalışmalar düzenleyecek.

Bu kısımda yer alan bilgilere göre Türkiye’nin bu doğrultuda atacağı adımlar arasında Blokzincir merkezli bir dijital para projesini uygulamaya koymak da olacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve TÜBİTAK tarafından yönetilecek olan bu projede Rusya’nın kullandığı finans sitemi örnek alınacak.

Fintek’e Destek

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre önümüzdeki aylarda fintek ekosistemiyle ilgili de kapsamlı çalışmalar yapılacak.

Bu bağlamda İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği gibi yeni kurum ve kuruluşlar kurulacak. Bu çalışmaların bir kısmından Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, bir kısmından ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB gibi kurumlar sorumlu olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment