Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’deki Kripto Para Tasarısıyla İlgili Detaylar Ortaya Çıkıyor -Hürriyet

Yerel basında yer alan haberlere göre Türkiye’deki kripto para sektörüne getirilecek yasal düzenlemelerle ilgili bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil ve Gizem Karakış’ın haberine göre izin almadan kripto para hizmet sağlayıcısı olarak hizmet verdiği tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Yetkisi olmayan kuruluşlarda kripto para alım-satım ve transfer işlemi yapanlara 20 bin liradan az olmamak üzere ceza verilebileceği aktarıldı.

Kripto para platformlarına ve hizmet sağlayıcılarına izin verme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulunda olacak. SPK’nin bu platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine, açılan işlemlerin sonlandırılmasına, işlem görmesi sonlandırılmış kripto varlıkların elden çıkarılmasına yönelik düzenleme yapabilecek.

Halihazırda kripto varlık alım-satım platformu olarak hizmet veren platformlar, ikincil düzenleme yürürlüğe girene dek izin şartı aranmaksızın faaliyet göstermeye devam edebilecek. Düzenleme yürürlüğe girinceye dek yeni bir platform kurulamayacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcı mensupları; siber saldırı, teknik arıza, operasyonel hata veya diğer mensuplardan kaynaklı suistimaller sonucu oluşan zararlardan, kusurlarına ve durumun gereklerine göre sorumlu tutulabilecek.

Yurt dışı kuruluşlarda hesapları bulunan Türkiye’de yerleşik kişilerin, hesaplarını ve hesaplarda bulunan kripto varlıklarını kanun yürürlüğe girdikten sonraki altı ay içerisinde tasfiye edeceği bildiriliyor.

Türkiye’deki yerleşik kişiler, kripto varlık alım-satım işlemlerini yalnızca kurul tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar nezdinde yapabilecek. Habere göre yurt dışında yerleşik kuruluşlarda gerçekleştirilecek alım-satım işlemleri ve bu işlemlere bağlı transferler, yalnızca yetkilendirilmiş kuruluşlar vasıtasıyla yapılabilecek.

Ak Parti Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından yapılan açıklamalara göre kripto para sektöründen isimlerle birlikte Meclis’te bir toplantı düzenlenecek. Elitaş, Hürriyet’e yaptığı açıklamalarda perşembe ve cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüşeceklerini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!