Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’nin Bitcoin’e Bakışı Nasıl? Kapsamlı Türkiye Araştırması Yayınlandı!

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden olan İstanbul Üniversitesi ve kripto para borsası BtcTurk iş birliği ile yapılan ” Türkiye Pazarında Bitcoin‘i Anlamak” isimli araştırma, aslında Türkiye’nin Bitcoin ve genel olarak kripto paralara bakışı açısından önemli verilere sahip.

Söz konusu araştırma Türkiye’yi temsilen toplamda 15-55 yaş arası 379 kişi ile gerçekleştirildi ve 177 bireysel katılımcının yanı sıra , 202 kurumsal katılımcı, 46 fikir önderi ve 75 kamu & özel sektör çalışanı ankete katıldı. Ankete katılanların %64’ü erkek, %36’sı ise kadın olarak verilere geçmekte.  Yapılan anketin sonucunda katılımcıların %66’sı Bitcoin kullanmazken, %34’ünün Bitcoin kullanmış olduğu sonucuna varıldı.

Türkiye Bitcoin’e Nasıl Bakıyor?

Lider kripto para biriminin arkasında hiçbir şirket veya kişi olmayanların oranı %81 olarak kayıtlara geçerken, Bitcoin’in arkasındaki ABD’nin olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 gibi yadsınamaz bir çoğunluğa sahip. Kalan katılımcılar ise sırasıyla Çin, Rusya ve İngiltere gibi ülkelerin Bitcoin’i üretmiş olabileceğini düşünmekte. Katılımcıların %1’lik bir kısmı ise bunun Rothschild, başka bir %1’lik kısım ise bunun Rockefeller aileleri tarafından üretilmiş olabileceğini vurguladı.

Bitcoin kullanan kişilerin, kullanmayan kişilere göre ağır basan bir diğer yanı ise ekonomiye güven konusu. BTC kullanan kişiler kullanmayanlar göre ekonomiye %30 daha fazla güveniyorlar.

Yatırımda Altın Lider

Yatırım ve tasarruf konusunda katılımcılara yöneltilen ”yatırım aracı türlerinden aklınıza gelen/gelenler nelerdir?” sorusuna verilen en popüler yanıt ise altın oldu. Dijital altın olarak bilinen Bitcoin ise hisse senedinden sonra altıncı sırada yer alıyor. Altından sonra ikinciliği ABD doları, üçüncülüğü Avro, dördüncülüğü ise vadeli mevduat hesabı almakta.

Bitcoin’i ”üst düzey bilenlerin” oranı %9 olarak göze çarparken, sık kullananların oranı ise %9 olarak öne çıkmakta. Altın gibi geleneksel araçlara baktığımızda ise sık kullananların oranı, üst düzey bilenlerin oranının geri sinde kalmakta.

Veri Güvenliği ve Bitcoin

Kripto para piyasasında en önemli konulardan birisi olan veri güvenliği konusunda katılımcılar en çok e-devlet platformuna güvenmekte. Bitcoin kullanıcılarının, geleneksel bankaların sitelerine, kripto para borsalarının sitelerinden çok daha fazla güvenmesi ise son dönemlerde kripto para dünyasında yaşanan hacklenme olaylarına bağlanabilir.  Bitcoin kullanıcılarının, Bitcoin kullanmayan kişilere kıyasla banka sitelerine çok daha fazla güvenmesinin en mantıklı sebebi bu olarak gösterilebilir.

Bunun yanı sıra BtcTurk kripto para borsasına güvenen Bitcoin kullanıcılarının oranı ise %34 seviyelerinde geziniyor.

Bitcoin ve Kripto Para Algısı

Katılımcıların ”kripto para ya da dijital para denildiğinde aklınıza ne/neler geliyor?” sorusuna verdikleri yanıtlar ise piyasanın durumunu özetleyen bir tablo olarak karşımıza çıkmakta.

Genel katılımcıların %27’si bu soruya ”sanal ortam parası/sanal para” cevabını verirken, %14 ”internet parası/internet üzerinden sanal para” cevabını, sadece %12’i ise buna Bitcoin cevabını vermekte. Bunun yanı sıra kripto para sorusuna ”Ethereum” cevabını veren kullanıcıların oranı ise %1 civarında.

Hangi Kripto Paralar Biliniyor?

Katılımcılara yöneltilen ”bildiğiniz kripto paraların isimlerini söyler misiniz?” sorusu kullanıcıların hangi kripto paralara yönelik ilgisi olduğunu da ortaya koymakta. Lider açık ara Bitcoin gibi gözükürken, Ethereum yardımsız olarak bilinirlik konusunda %18 ile ikinci, Bitcoin Cash %17 ile üçüncü, Litecoin ise %10 ile üçüncü konumda yer alıyor.

Gençler Bitcoin’den Umutlu

Bitcoin’in geleceği konusunda genç nesillerin çok daha umutlu olduğu ortaya çıkmakta. Anket sonuçlarına göre BTC kullananların %31’i Bitcoin’in değerinin yükseleceğini, %29’u değerin azalacağını, %33’ü ise fiyatta değişim olmayacağını ifade etti. Yaşla ilgili grafiklere bakıldığında ise, 16-23 yaş arası neslin %41 oranında Bitcoin’in artacağına inandığını ifade etmesi, geleceğe yönelik umutların tazelenmesini sağlıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment