Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Twitter ve Google Trends Verileri, Bitcoin ve Ethereum Fiyatı İle Örtüşmekte

Southern Methodist Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, Google Arama Hacmi Endeksi (SVI) ile atılan tweet’lerin sayısı, Bitcoin ve Ethereum için önde gelen fiyat indikatörleri arasında yer alıyor.

Twitter ve Google üzerinde Bitcoin ile Ethereum içeren tweet’leri baz alarak oluşturulan araştırma, atılan tweet sayısı ile tweet’lerin içerisinde yer alan görüşün (olumlu veya olumsuz) direkt olarak fiyatı etkileyebileceği yönündeydi. Araştırmada fiyat değişmeden önce tweet ile Google aramalarının değiştiği tespit edildi. Duygu analizi olarak bilinen durum, geleneksel finans piyasasında çok fazla etkili olmamakla beraber, özellikle yeni bir varlık sınıfı olan kripto para piyasasında çok ama çok daha fazla etki gösterebilmekte.

Araştırma sonuçlarına göre de kalabalığın düşüş veya yükseliş beklentisi, gerçekten de düşüşü veya yükselişi çoğunlukla getiriyor. Bu sebeple teoride topluluğun bir kripto para birimine karşı ne kadar olumlu veya olumsuz duyguya sahip olduğunu analiz edebilirseniz, fiyat konusunda da benzer bir tablo elde edebilirsiniz.

Araştırmacılar bunun yanı sıra Twitter üzerinde çoğunlukla fiyatlar hakkında bilgi, reklam ve spam mesaj yayınlayan 21 milyon botun olduğunu ve bunun araştırmalarına dahil olmadığını vurguladı. Araştırmacılara göre duygu analizinin yapılabilmesi ve fiyata etki edebilmesi için gerçek insanların kripto para birimleri hakkında konuşuyor olması gerekiyor.

Bütün bunlara ek olarak Bitcoin ve Ethereum fiyatı düşerken bile piyasanın büyük bir bölümünün hala bunlara ilgi duyduğunu ve olumlu yorumlar yapıldığını belirten araştırmacılar, sosyal medyanın rolünün yadsınamayacak kadar büyük olduğunu ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment