Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Twitter Üzerindeki Bot En Sevilen ve Nefret Edilen Koinleri Gösteriyor

Piyasa hareketlerini öngörmeye çalışan yatırımcılar için ortada ne kadar fazla veri varsa iş o kadar kolaylaşır. Piyasa hareketlerini öngörmek için akım analizleri ve temel analizleri kullanılabilir ancak internet üzerinde geleneksel analiz ölçeklerinde bulunmayan, çok daha fazla ipucuna denk gelinebiliyor. Bunlardan biri de sosyal analiz. Yani insanların mesela Twitter gibi platformlarda kripto paralara karşı ne gibi bir tutum sergilediklerini incelemek. Bir bot, saat başı tam olarak da bunu yapıyor. Bot, hangi koinin insanlar tarafından sevildiğini, hangisinin nefret edildiğini ortaya çıkarıyor.

Sosyal Analiz Piyasa Durumunu Gösteriyor

Twitter bot kaynıyor. Kullanıcıları spamlayıp, sahte haberler yayıp rahatsızlık veren kötü huylu botlar olsa da aslında gayet kullanışlı botlar da var. Watson’s Reports adlı bot, insanların Twitter üzerinden kripto paralar hakkında neler söylediğini saat başı ortaya çıkarıyor. Crypto Watson tarafından geliştirilmiş olan ve trend analiz eden bot, hakkında en çok konuşulan kripto paraları gösteriyor. Bot aynı zamanda kripto para topluluğunun hangi koini sevdiğini, hangi koinden nefret ettiğini de gösteriyor.

Haber yazım saatindeki en yakın saatlik analize göre Bitcoin‘den 3,000 kez bahsedilmiş ve tahminen zirveyi çekiyor. Bitcoin’i ise 1,491 kez bahsedilen Waves, 1,407 kez bahsedilen Ethereum ve 1,030 kez bahsedilen Ripple takip ediyor. Bunların altından ise Litecoin, NEO, Verge, TRON, Stellar ve Bitcoin Cash geliyor. Bitcoin sürekli olarak zirveyi çekiyor olsa da ilk 10’daki diğer kripto paralar, haklarında önemli bir haber olup olmamasına göre sıkça değişiyor. Ama sırf birisi belli bir kripto para hakkında konuşuyor diye bu demek değil ki o kişi bu koine sahip ya da yatırım yapmayı planlıyor. Hatta en popüler koinlerden bazıları aslında en çok nefret edilenler arasında.

“Piyasa Hissiyatı Bitcoin Fiyatını Açıklamaya Yardımcı Oluyor” adıyla Aralık ayında yayınlanan bir araştırma kağıdı bu trendi daha detaylı biçimde inceliyor. Kağıdın yazarı şöyle söylüyor:

“Metcalfe’nin kuralı olgusu birleştirilerek, sosyal ağlarda BTC hakkında olumlu olarak kaydedilmiş piyasa hissiyat hacmi kullanılarak BTC fiyatındaki değişimler tam olarak açıklanabilir. Varsayım şu ki BTC fiyatı, piyasa hissiyatı tarafından büyük ölçüde etkilenen ve satıcılar ile alıcıların oluşturduğu arz-talep dengesinin bir sonucu. Piyasa hissiyatının da fiyatın kendisinden büyük ölçüde etkileniyor olması ve böylece dairesel ve iki yönlü bir refleksivite oluşturuyor olması gayet muhtemel.”

Yani insanlar Bitcoin hakkında olumlu konuştuğunda daha fazla kişi Bitcoin alır, fiyat artar. Bitcoin fiyatı arttığında insanlar Bitcoin hakkında daha fazla olumlu konuşmaya başlar.

Trend Analysis Reveals the Most Loved and Hated Cryptocurrencies

En Çok Konuşulan 10 Kripto Para*

Nefret Edilmek Yok Sayılmaktan İyidir

Watson’s Reports botuna göre saat başı hissiyat baz alındığında en fazla negatif yönde yoruma maruz kalan koin Bitcoin. Bitcoin’in piyasadaki gücü düşünülünce bunun olması doğal. Pozitif ve negatif kategorilerinde ikinci sırada gelen koinler ise bazı ilginç şeyler ortaya çıkarıyor. Hakkında en çok olumlu konuşulan koinler Sia (%20.6), ZClassic (%19.5) ve Digibyte (%18.7). Ubiq ve Stellar da eklendiğinde ilk 5 dolmuş oluyor.

Trend Analysis Reveals the Most Loved and Hated Cryptocurrencies

Hakkında En Olumlu Konuşulan Kripto Paralar*

Olumsuzluğa baktığımızda ise Bitcoin’den sonra Ethereum (%6.1), Litecoin (%5.3), Bitcoin Cash (%4.9) ve TenX (%4.6) geliyor. Bot bu analizleri her saat güncellediği için bu trendler değişkenlik gösterebiliyor. Bitcoin haricinde pek çok kripto para da listede sürekli yer değiştiriyor.

Trend Analysis Reveals the Most Loved and Hated Cryptocurrencies

Hakkında En Olumsuz Konuşulan Kripto Paralar*

Çok Fazla Bot Var

Gerçek zamanlı olarak gigabytelarca veri sağlayan Twitter gibi veritabanları botların ortalıkta dolanması için ideal ortam. Mesela Twitter’da yatırım tavsiyesi verenlerin tavsiyesi üzerine otomatik olarak satın alış/satış yapılsa elde edilecek karı hesaplayan bot bile yapıldı. Bir koinin satın alım hacmi aniden yükseldiğinde bildiren botlar var, Telegram üzerinde bir koin herhangi bir borsaya eklendiğinde haber veren Crypter adlı bir bot var. Yani var da var. Yapay zeka geliştikçe ve bot kullanımı arttıkça yatırımcılar da git gide bilgisayarlardan tavsiye almaya başlayacaklar. Ancak en azından şimdilik en iyi yatırımcılar hala daha kendi içgüdülerine güveniyorlar. Ne de olsa henüz bunu sağlayabilen bir bot yok.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment