Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

UBS Baş Ekonomisti: Kripto Paralar Gerçek Para Birimi Olamaz

15 Ocak’ta bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin sıfırı görebileceğini söyleyen UBS Wealth Management’tan yeni bir açıklama geldi. Şirketin baş ekonomisti Paul Donovan, kripto paraların gerçek bir para birimi gibi işlev gösteremeyeceğini öne sürdü.

UBS Global Wealth Management, yatırımcıları kripto para birimleri konusunda uyararak “kaybetmeyi göze aldığınız miktarda yatırım yapın” dedi. Ekonomist Paul Donovan, Bloomberg’e yaptığı bir açıklamada kripto paraların gerçek bir para birimi olarak çalışmayacağını öne sürdü ve arz/talep ilişkisi üzerinde durdu.

Kripto paraların temel kusuru bu

Donovan’a göre çoğu zaman kripto paralara olan talep düştüğünde arzı azaltmanın bir yolu yok. Bu da kripto paraların gerçek para birimi olarak kabul görmemesine sebep olan büyük bir kusur olarak yorumlandı.

Paul Donovan, bir paranın gerçek bir para birimi olarak değerlendirilebilmesi için stabil bir değer deposu özelliği taşıması gerektiğini söyledi. Donovan, gerçek bir parayla bugün alınabilen ürün sepetinin yarın da aynı şekilde alınmasına imkan tanıyacak istikrarda olmasının önemini vurguladı.

Gerçek para birimlerindeki istikrarı merkez bankaları sağlar

Ekonomiste göre, para birimlerinde bu istikrar sağlayan temel unsur merkez bankaları. Donovan, “Gerçek para birimlerinde görülen güven, merkez bankalarının talep düşerken arzı azaltabilme kabiliyetinden ileri gelir.” dedi ve kripto paralarda merkez bankalarının sağladığı bu mekanizmanın bulunmadığını ifade etti. Bu nedenle, kripto paraların değeri düşebilir ve bu da alım gücünde ciddi kayıplara yol açabilir.

“İnsanlar bir parayla yarın ne alabileceklerini kestiremiyorsa o parayı gerçek bir para birimi olarak kullanmak istemeyeceklerdir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!