Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukrayna’dan Yeni Yasa Tasarısı Geldi: Kripto Paralara Yüzde 5 Vergi

Ukraynalı vekiller ve temsilciler tarafından kripto para vergilerini ele alan yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. Önerilen yeni yasaya göre kripto para alım-satımından veya madenciliğinden kar elde eden şirketler/kişiler yüzde 5 oranında vergi ödeyecekler. Tabii bunun üstüne bir de ülkenin doğusundaki savaş yüzünden vatandaşlardan kesilen yüzde 1.5 oranındaki ‘ordu ücreti’ var.

Ukraynalı vatandaşlar zaman içerisinde kripto para sektörünü daha yakından takip etmeye başladılar ancak ülkedeki yetkililer henüz bu sektöre ilişkin ciddi bir adım atmış değiller. Yerel sektördeki şirketler ve bireysel yatırımcılar düzenleyicilerin bu alanda bir an önce bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyor ancak Ukrayna’daki yetkililerin bu konuda biraz ağır kaldıklarını söylemek mümkün. Geçtiğimiz yıl Ukrayna Yüksek Şurası’na kripto paralarla ilgili üç adet yasa tasarısı sunulmuştu ancak bu Şura bu tasarılarla ilgili hala bir karar vermedi. Bu durum zaman içerisinde değişebilir çünkü Ukrayna geçtiğimiz ay gelecekte yapılacak düzenlemelerin türlerine ilişkin bir karar aldı.

Ukraynalı kanun yapıcı Oleksiy Mushak önderliğindeki vekiller ve kripto para sektöründeki temsilciler, yerel yetkililerin bir an önce adım atmasın sağlama umuduyla bir araya gelerek yeni bir yasa tasarısı hazırladılar. Önerilen yasa tasarısının pek uzun vadeli olmadığını söyleyebiliriz. Mushak ve diğerleri, önerdikleri yasanın 2019 yılı içerisinde yürürlüğe girmesini ve 2025 yılına kadar öyle kalmasını istiyorlar.

Liga Business gibi kaynaklara göre bu yasa tasarısının onaylanması durumunda kripto para alım-satımından veya madenciliğinden gelir elde eden kişiler, elde ettikleri gelir üzerinden yüzde 5 oranında vergi ödeyecekler. Yetkililer, yatırımcılardan kesecekleri verginin miktarını belirlemek için alım sırasında ödenen fiyat ile satım sırasındaki fiyatı veya madencilikten elde edilen gelir ile madencilik için yapılan masrafları kıyaslayacak. Yatırımcılar yalnızca ellerindeki kripto parayı itibari paraya dönüştürdükleri veya ürün/hizmet/mülk almak için kullandıkları zaman vergi ödemek durumunda kalacaklar.

Mushak’a göre yerel kripto para topluluğu, önerilen bu yeni yasalardan gayet memnunlar. Mushak tarafından yapılan açıklamaların bir kısmı şu şekilde:

“Devlet kripto para-kripto para şeklindeki işlemlere karışmayıp sadece itibari paraya yapılan dönüşümlere, asıl sektöre, ürün satın alımına karışmalı. Yüzde 5 gayet makul.”

Yasa tasarısına göre kripto para piyasaları ülkedeki Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (NSSMC) tarafından düzenlenecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment