Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan Bitcoin ve Kripto Paralar İçin Sert Tutum

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), “tüm sektörü komple yasaklama” seçeneği dahil olmak üzere kripto para piyasasına karşı üç tutum öne sürdü.

Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından perşembe günü yayınlanan kriptodaki risklerin ele alınmasıyla ilgili 9 sayfalık raporda, kripto para piyasasına karşı üç farklı tutum ortaya konuldu. Raporda düzenlemek, kontrol altına almak ya da sektörü tamamen yasaklamak yaklaşımları öne sürüldü.

Her yaklaşımın hem avantajlarını hem de dezavantajlarını açıklayan kurum, karşılaşılacak farklı durumlara farklı tutumlarla tepki verilebileceğini belirtti. Bununla birlikte merkezi borsaların ve kripto endüstrisinin genel risk durumunu gerekçe gösteren BIS, kripto sektörünün ana akım tarafından benimsenmesinin zor olduğunu ifade etti.

Kripto paralardaki risklere geleneksel finanstaki benzer risklerden aşina olduklarını söyleyen BIS raporu, öte yandan yüksek kaldıraç, likidite, vade uyumsuzlukları ve önemli bilgi çarpıklığından kaynaklanan risklerin kriptoda daha büyük olduğunu iddia etti.

Kripto paraları yasaklamanın aşırı bir seçenek görüleceğinin bilince olan BIS, yine de merkeziyetsiz bazı borsaların ve platformların kesinlikle yasaklanması gerektiğini savundu. Daha ılımlı bir diğer seçenekte, kripto sektörünün geleneksel finansal ekonomiden izole edilip sağlam regülasyonlarla daha kontrollü bir akışın içine sokmayı tavsiye eden BIS, son bir yılda yaşanan çöküşlerden ders alınması gerektiğinin altını çizdi.

BIS, her ne kadar geleneksel finans ve kripto para endüstrisini birbirinden ayırmayı teklif etse de açıklamanın detaylarında “blokzinciri teknolojisi” gibi inovasyonların geleneksel finansı iyileştirmek ve ileriye taşımak için kullanılabileceğini açıklamasına ekledi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!