Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Finansçı: ‘Telegram’ın Koini Gram 200 Milyar Dolar İşlem Hacmine Ulaşacak’

Telegram’ın kendi koini olan Gram’ın ICO’su hakkında elimizde şu an için pek detaylı bilgiler olduğunu söylemek güç ancak; daha şimdiden birçok analist, Gram’ın gelecekte nerelere gelebileceğine dair tahminler yapmaya başladı bile.

Bazı analistlere göre Gram’ın ICO’su gerekenden fazla değer gördü ve fiyat fazla şişirildi ancak bir grup analist ise, Gram’ın gelecek yıllara damga vurmasını bekliyor. Bu yorumların bu denli kutuplaşma göstermesinde, üst paragrafta bahsettiğimiz yeterli bilginin elimizde bulunmaması yatıyor. Bazı görüşler, Telegram’ın ICO’su ile toplam 2-3 milyar dolarlık bir meblağı toplamayı amaçladığını belirtirken, bazı görüşlere bu rakam en az 5 milyar dolar civarında.

Konuyla ilgili fikir beyan etmekten çekinmeyen bir diğer isim de, AQR Capital Management isimli yatırım şirketinin eski yöneticilerinden olan Aaron Brown. Telegram’ın koini Gram hakkında konuşan Brown, Gram’ın çok kısa bir süre içinde 200 milyar dolar değerinde bir işlem hacmi yakalayacağına inandığını belirterek; bu miktarın ICO’ya katılan yatırımcılara da ciddi kazançlar getireceğini savundu. Bu tahminlerine ve kripto para piyasasındaki engin tecrübelerine rağmen, Telegram’ın ICO’sunda yer almadığını da söyleyen Brown, buna sebep olarak da, ücretin hayli şişirilmiş olduğunu gösterdi.

Brown’un 200 milyar dolar işlem hacmi iddiasının biraz daha detayına indiğimizde şu ön görüler ile karşılaşıyoruz. Brown’a göre, bundan yaklaşık 5 yıl sonra dünya genelinde 300 milyon kripto para kullanıcısı olacak ve piyasanın toplam işlem hacmi yaklaşık 5 trilyon dolar olacak. Bu 5 trilyon dolarlık global hacimden Telegram’ın %4 gibi bir pay alacağını düşünen Brown, bu sebeple Gram’ın işlem hacminin 5 yıl içinde 200 milyar dolar olacağını öngörüyor.

Telegram’ın şirket olarak internetin dev şirketlerinin bulunduğu alanın 3’te 1’ini tek başına kaplayabilecek kapasitede olduğunun altını çizen Brown, bu durumun Gram koin ile birleşmesiyle birlikte de, kripto para piyasasında da şirketin hatrı sayılır bir yer elde edeceğini düşünüyor. Elbette ki bu çizilen senaryolar ve belirtilen görüşlerin, en iyi ihtimal olduğunu ve bunların gerçekleşmesi için çeşitli faktörlerin bir araya gelmesinin gerektiğini de belirtmekte fayda var.

Brown’un ön görülerinin ışığında, Telegram’ın koini Gram’in işlem görmeye başlamadan önceki işlem hacminin en az 1 milyar dolar olması bekleniyor. Gram’ın tek bir adetinin fiyatının ise kullanıcıların hesaplarında ne kadar bulunduğunun belirleyeceği belirtiliyor.

Uzun yıllardır kullanımda olan ancak özellikle kripto para piyasasının popülerleşmesi ve telefon numalarının ve isimlerin gizlenmesi özelliği ile bu camiada bir anda bir numaralı mesajlaşma platformu haline gelen Telegram’ı ICO yapan/yapmış birçok şirket, çeşitli kripto para analistleri, birçok ekonomi ve kripto para web sitesi ve reklam yapmak isteyen birçok firma hali hazırda gayet aktif bir şekilde kullanmaya devam ediyor.

Platformun şu an hali hazırda 180 milyon aktif kullanıcısı bulunurken, Telegram uygulamasına her gün ortalama 500 bin yeni kişi katılıyor ve uygulamada bir gün boyunca ortalama 70 milyar mesaj karşı taraftaki kişi ya da kişilere ulaştırılıyor.

Şimdi de üçüncü jenerasyon Telegram Open Network için kolları sıvayan ekip, ICO’lardan topladığı paralar ile merkezi olmayan birçok platformu bünyesinde açmak için hazırlıklara başladı.

ICO’nun ilk turunda yaklaşık 850 milyon dolar toplayarak bu aşama için koydukları hedefi aşmayı başaran Telegram ekibinin, ikinci bir ICO’yu bu kez gizli bir şekilde düzenleyip; yine aynı miktarda parayı toplamaya çalışacağı da kulislerde kapalı kapılar ardında konuşulan bir başka bilgi.

Üstte de belirttiğimiz gibi, bu denli başarılı rakamlara ve kendini kanıtlamış bir platform olmasına rağmen, kripto para analistleri bu konuda adeta ortadan ikiye bölünmüş durumda. Bazı analistler, Gram’ın sadece akredite edilmiş ve onaylanmış yatırımcılar tarafından alınabilir olmasını haksızlık olarak görürken, şirketi genel satış ve halk ile işbirliği yapmak gibi konularda geri kalması sebebiyle suçluyor.

Yine birtakım görüşler, Telegram’ın bu ve benzeri projeler için bu denli yüksek meblağlara ihtiyaç duymadığını belirtirken, toplanılan paraların bahsi geçen projelerin maaliyetlerini çok çok rahat bir şekilde karşılayacağını söyleyerek; şirketin, sadece markasının isminin ekmeğini yediği, ya da bir başka deyişle Telegram ismini paraya çevirdiğini belirtiyor.

Her ne olursa olsun, Telegram’ın kripto parası Gram hakkında dönen bu kadar haber, yapılan bu kadar yorum ve alınan bu kadar yatırım, gelecekte bu koine olan ilginin artacağının da erken öncüsü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • engin
    Posted 22 Mart 2018 - 10:10 10:10

    BİRDE ÇAKMA SİTELERİN ÖNÜNE GEÇSELERDİ. BELKİDE KENDİLERİDE VARDIR AMA İŞİN İÇİNDE EKTRADAN PARA TOPLAYIP ÜSTÜNE YATMAK OLABİLİR BELKİ İŞİN İÇİNDE.

Leave a comment