Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü İlaç Firması, Sahte İlaçları Tespit Etmede Blockchain Kullanacak

Dünyadaki en önemli ilaç üreticilerinden birisi olan Merck şirketi, ürün tedarik zincirinde kullanılması ve işleri kolaylaştırması isteği ile, Blockchain temelli bir sistemin patentini almak için çalışmalar yapıyor.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan ve başvurusu da Aralık 2016’da yapılan sistem; Blockchain tabanlı bir uygulamanın; nasıl fiziksel bir obje hakkındaki bilgileri depolayabileceği konusunda insanlara yol gösteriyor. Bu uygulamada kullanılan dağıtılmış ağ da, daha sonra ürünün gerçekliğini ve orijinalliğini doğrulayarak, ürüne ait bilgileri kendi içinde depoluyor.

Merck’in bu proje ile savaşmak istediği ana şey ise, sahte ilaç yapımı. Şu anda dünyada birçok ilacın sahtesi yapılıyor ve bu ilaçlar el altından kullanıcıları ile buluşturuluyor. Ucuz olmasına rağmen, Merck ve diğer firmaların yaptığı yıllar süren testlerden ve faz çalışmalarından geçmeyen bu ilaçlar, çok ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Merck de, bu noktada sahte ilaç ile mücadele etmek için, Blockchain’e yönelmiş durumda.

Patent başvurusunda ise firma, şu ifadeleri kullandı:

”Bizler için çok güvenli bir ürün tedarik sistemi ve yüksek kalitede verinin görülebileceği bir sistem olacak. Firmamızın sahte ilaçlar ile mücadele etmesinde, bize büyük katkıda bulunacak. Bu depolanan bilgi, Blockchain’in uygun ve de erişilebilir olduğu her yerde kullanıma açık olacak. Bu durum da bize, daha güvenilir ve daha dağıtık bir depolama ve ürün tedarik zinciri yapma şansını veriyor. Özellikle de gerçek ve sahte ürün ayrımında bizim için çok önemli bir sistem olacak.’

Son dönemde başta Blockchain olmak üzere birçok konuda teknolojik atılımlar yapan firmanın; bu son hamlesi de teknoloji çevrelerinden büyük takdir topladı. Bilindiği üzere Merck firması, Enterprice Ethereum Alliance isimli bağımsız topluluğa da üye durumda yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment