Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

VanEck’in Alternatif Bitcoin ETF’si Başarısız mı Oldu?

VanEck bundan kısa bir süre önce kurumsal yatırımcılara özel bir Bitcoin tröstü oluşturmuştu.

Şirketin yayınladığı resmi bilgilere göre bu tröst şu ana dek yalnızca 4 Bitcoin toplayabildi. Kripto para sektöründeki uzmanlar bunu büyük bir başarısızlık olarak değerlendiriyorlar.

Büyük Hedefler

VanEck bir süredir ABD’deki Sermaye Piyasası Kurumu’ndan Bitcoin ETF’si (borsa yatırım fonu) oluşturabilmek için izin almaya çalışıyordu.

Bu çabalarından henüz sonuç alamayan şirket kısa süre önce menkul kıymet yasalarındaki bir maddeden faydalanarak özel bir Bitcoin tröstü oluşturdu.

VanEck tamamen kurumsal yatırımcılara özel olan bu tröstü “neredeyse bir ETF’ymiş” gibi tanıttı. Öyle ki şirketin resmi sitesinde dahi:

”VanEck SolidX 144A Bitcoin Tröstü’nün…sıradan bir ETF gibi olduğu” iddia ediliyor.

Ne var ki VanEck’in bu iddiaları sektördeki pek çok ismin tepkisini çekti. Çünkü şirket her ne kadar bunu “ETFvari” bir ürünmüş gibi tanıtsa da bunun bir ETF ile herhangi bir bağlantısı yok. Avukat Jake Chervinsky bu konuda şu yorumu yapıyor:

”Bu çok yanıltıcı. VanEck SolidX Bitcoin Tröstü bir ETF değildir. Hatta tam olarak Grayscale Bitcoin Tröstü’nü andırmaktadır ki o bundan neredeyse altı yıl önce kurulmuştu.”

Başarısız mı Oldu?

VanEck’in büyük umutlarla kurduğu bu tröst ilk haftasında pek büyük bir başarı sağlayamadı.

Şirketin yayınladığı resmi verilere göre bu tröst ilk haftasında yalnızca 40 bin dolarlık yatırım alabildi.

Sektördeki Alex Krüger gibi isimler bunun VanEck için büyük bir başarısızlık olduğunu düşünüyorlar. Kendisinin konu hakkındaki yorumu şu şekilde:

”Bu tröst için zaten yeteri kadar talep yoktu ve kötü bir başlangıç olmuş oldu.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment