Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela, Kripto Para Madenciliğini Teşvik Etmeye Hazırlanıyor

Venezuela, kripto paralara bakışı ile dünyadaki birçok ülkeden keskin sınırlar ile ayrılıyor. Ülkenin, kripto paralara bakış açısı, son dönemde sektörde oldukça popüler bir hal alırken, ülkenin ulusal kripto parası Petro’nun piyasa da uyandırdığı merak da işin cabası olarak karşımıza çıkıyor. Petro’nun, diğer kripto paralar üzerindeki etkisi merakla beklenirken, Venezuela hükümeti, bir hamle daha yaparak ülkede yeni bir kripto para madencilik programı kurulacağını açıkladı. Yapılacak bu hamle ile, 1 milyon insanın işte yer alması beklenirken, projenin Petro ile hiçbir alakası olmadığı da belirtiliyor.

Venezuela’da Kripto Para Madenciliği

Kripto para piyasası ve Venezuela isimlerini yan yana koyduğumuzda karşımıza çıkan tablo, sıradan bir günün neredeyse hiç yaşanmaması olarak tezahür ediyor. Ülkede Petro’nun çıkış haberlerinin yankıları, çok ciddi manada global basın ilgisini beraberinde getirirken, Petro’nun yasal bir kripto para olup olmadığı konusundaki görüşlerde ise halen tam bir birlik sağlanabilmiş değil. Ülkede, Petro merkezli yapılan tartışmaların, Bitcoin özelinde diğer kripto para birimlerine olan ilgiyi azaltmadığı da gelen haberler arasında.

Kripto paralara olan destekleyici tutumuyla bilinen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kurmayı planladığı kripto para madenciliği tesisleri ile ülkedeki istihdam sorununa önemli bir neşter vurmayı planlıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaklaşık 1 milyon insanın istihdam edilmesinin planlandığı sistemde, Maduro’nun öğrencilerden evsizlere, dul kadınlardan işsizlere kadar çok geniş spektrumda insanların kripto para madenciliği işi altında istihdam edilmesini amaçladığı ifade ediliyor. Hükümetin, kripto para madenciliği konusunu ülkede teşvik etmek için ciddi çalışmalar için de olduğu da gelen haberlerden bir diğeri.

Bu haber, Venezuela ve kripto para noktasında yapılan birçok analizin taca gitmesine sebep olabilir çünkü; birçok otorite Petro’nun satışının başlamasının ardından ülkede değer görecek tek kripto paranın Petro olacağı noktasında adeta fikir birliğine varmıştı. Ancak bu madencilik hamlesi ile, Venezuela’nın kendi ulusal kripto parası Petro’nun yanı sıra, diğer kripto paraları da desteklediği ortaya çıktı. Hükümetin istihdamı arttırmanın yanı sıra, yabancı firmaları da ülkeye çekerek ekonomik girdi sağlamayı amaçladığı da belirtilirken, Venezuela’nın, ucuz elektrik maaliyeti ile kripto para madenciliği şirketleri için iyi bir seçenek olabileceğinin üzerinde duruluyor.

Plan Chamba Juvenil Digital adı ile başlatılan programa kayıt süresi 15 Nisan tarihinde sona erecek. Eğer Venezuela hükümetinin yaptığı planlar işe yararsa, bir milyon kişiyi işin içine çekmek; çok da zor bir hedef değil gibi duruyor. Bitcoin ve diğer kripto paralar karşısında edinilen bu tutum, şu aşamada faydalı olarak görülse de, ülkenin ciddi bir ekonomik kriz ile baş başa olduğunu da belirtmekte fayda var.

Gün itibariyle 24 adet madencilik merkezi açmayı planlayan hükümetin bu uğurda harcamayı düşündüğü para ise 2.9 milyon dolar. Madencilik tesislerinin bir an önce çalışmaya başlamasını isteyen Maduro ve arkadaşları, özellikle 35 yaş ve altındaki genç nüfusun bu işte yer almasını istiyor ve bu yaş grubunun ilgisini çekebilmek için ciddi çaba sarf ediyor.

Bu hamlenin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı elbetteki tartışmalı bir konu ancak Venezuela hükümetinin geçmişte garip yasaklar koyduğu kripto para madenciliğine bir anda böylesine bir yeşil ışık yakması, bir nevi ekonomik çaresizliğin yansıması olarak da yorumlanabilir. Özellikle kripto paraların gelecekte edineceği düşünülen rolü de göz önünde bulundurursak, Venezuela gibi ağır ekonomik sıkıntılar çeken bir ülkenin, böyle bir risk alması, çok da kötü bir hamle değil gibi duruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment