Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Weiss Ratings Yeni Rapor Yayınladı, 12 Kripto Para Sınıfta Kaldı

Yakın zamanda kripto paraları da derecelendirmeye başlayan Weiss Ratings yeni bir rapor yayınladı. En son yayınlanan raporda Bitcoin epey düşük bir puan almıştı ancak bu seferki raporda Bitcoin adına bazı gelişmeler var.

Bitcoin adına gelişme var ancak bazı altkoinler Weiss Ratings’in gazabından kaçamadı. Yayınlanan raporda yatırımcıların bazı altkoinlerden kesinlikle uzak durmaları gerektiği söyleniyor.

Kaçınılacak 12 Kripto Para

Kripto para piyasasının 2017 yılının sonlarına doğru yaşadığı artış dünya çapından herkesin ilgisini çekti. Pek çok kişinin ilgisini çeken kripto para piyasası epey popülerlik kazandı ve artık günlük hayatımızda dahi sıkça karşımıza çıkıyor.

Piyasanın gittikçe daha popüler hale gelmesiyle birlikte 1971 yılından beri bağımsız derecelendirmeler yayınlayan Weiss Ratings, Bitcoin’i ve kripto paraları da değerlendirmeye başladı.

Weiss Ratings’in ölçeği A’dan E’ye kadar ilerliyor ve bir koini değerlendirirken koinin yatırımcıya karşı barındırdığı risk, yatırımcıya getirisi, teknolojisi ve ne kadar kullanıldığı gibi etmenler göz önünde bulunduruluyor.

Yayınlanan yeni raporda D- veya daha düşük bir not almış kripto paraların listesini aşağıda görebilirsiniz:

  • Auraracoin (D-)
  • Comet (E-)
  • Electroneum (E+)
  • Expanse (E)
  • Gulden (D-)
  • Matchpool (E)
  • Magacoin (E-)
  • Novacoin (E)
  • PotCoin (D-)
  • Quark (E-)
  • Rise (D-)
  • SaluS (E-)

Şunu da belirtmek gerekiyor ki bu liste sıkça güncelleniyor. En güncel notlara ulaşmak istiyorsanız ya da bu listeyi ilerleyen zamanlarda da takip etmek istiyorsanız Weiss Ratings sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor.

Bitcoin Raporunda Gelişme Var

Bitcoin’e yönelik ilk rapor Ocak ayında yayınlanmıştı ve bu raporda “her bir koinin teknolojisi, kullanımı ve işlem şemaları” göz önünde bulundurulmuştu.

O zaman yayınlanan raporda Bitcoin C+ almıştı. Güvenlik ve kullanım yaygınlığı gibi konularda gayet iyi bir derece alan Bitcoin ağda yaşanan tıkanmalar, gecikmeler, yüksek işlem ücretleri gibi nedenlerle kısmen düşük sayılabilecek C+ notuna layık görülmüştü.

Yine o dönemde Weiss Ratings Ethereum’a B vermişti. Bunun sebebi olarak da Ethereum’un kullandığı teknolojinin “çok daha kolay güncellenebiliyor olması ve çok daha hızlı olması” gösterilmişti.

Bu sefer yayınlanan raporda ise Bitcoin’in notu C+’dan B-‘ye yükseltildi.

Kripto para piyasası birkaç haftadır bir yükselip bir düşüyor ancak Bitcoin özelinde baktığımızda fiyatın kısmen (geçtiğimiz aylara kıyasla) istikrarlı ilerlediğini söyleyebiliriz. Weiss Ratings de Bitcoin fiyatındaki bu istikrarı bir artı olarak değerlendirdi ve Bitcoin’e verdiği notu arttırdı.

Bitcoin notunda yaşanan artışın bir nedeni de Bitcoin ağındaki işlemleri çok daha hızlı ve çok daha az masraflı hale getirecek olan Lightning Network’ün gittikçe gelişiyor olması.

Weiss Ratings Lightning Network’ün geliştiğinin farkında ancak bu gelişmeyi çok ‘garanti’ olarak görmüyor. Bitcoin hakkında yayınladığı raporda “Lightning Network’ün iyice yayılmasının önünde bazı engeller olduğunu düşünüyoruz” diyen kuruluş, şöyle devam ediyor:

“Yaşanan gelişmeleri ilgiyle takip ediyor olsak da kullandığımız Teknoloji Endeksi geleceği gösteren bir küre değil, yalnızca mevcut durumu değerlendirmeye yarayan bir araç. Dolayısıyla Bitcoin ağı daha verimli hale gelir gelmez performans verilerini kullanarak her gün güncellediğimiz derecelendirme modelinde de bu gelişmenin etkisi görülecektir.”

Bu açıklamaya bakacak olursak diyebiliriz ki Lightning Network’ün daha fazla yol kat etmesiyle birlikte Bitcoin’e verilen notta da artış görülmeye devam edilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment