Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela, Madencilik Ekipmanı İthalatını Yasakladı

Dünyada Bitcoin madenciliğinin en ucuz olduğu ülke olarak gösterilen Venezuela’da hükümet yetkilileri, yerel madencilik şirketlerine büyük bir darbe vurarak; madencilik ekipmanı ihracatını yasakladı. ASIC cihazlardan, çeşitli ekran kartlarına ve bilgisayarlara kadar uzanan geniş bir yelpazede yasaklar yer alırken, bu hamle ülkede gerçekten büyük bir şok etkisi yarattı.

Venezuela hükümeti her ne kadar kendi devlet destekli kripto parası olan Petro’yu çıkartsa da, yerel madenciler konusunda sert bir tavır izlemeye devam ediyor. Şu anda ülke, tarihinin gördüğü en ağır ekonomik kriz ile mücadele etmek durumunda kalırken; ülkede gıda sıkıntısından faiz artışına, hiper enflasyondan sivil isyana kadar çok çeşitli spektrumlarda ciddi sorunlar bulunuyor.

Ülkede hükümetin sürekli olarak para basması sonucu asgari ücretlilerin alım gücü iyice düşerken; hükümetin izlediği skandal ekonomi politikası sebebiyle ülkede işler adeta çığrından çıkmış durumda.

Ülkenin resmi itibari parası Bolivar, son 5 yılda değerinin yüzde 99,99’unu kaybederek yerlerde sürünürken, ülkedeki enflasyon oranı ise yüzde 16 bin 417 olarak ifade ediliyor. Öyle ki para, spor müsabakalarında konfeti olarak kullanılacak kadar değersizleşmiş durumda. Hükümet de, bu arada paradan 3 sıfır atmak için çalışmalara başladığını belirtirken, bu işlemin önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

İşler üke için bu denli kötü giderken, hasbelkader birikimi olan Venezuela vatandaşları ise çareyi kripto paralara geçmekte buldu. Paralarının değerini yitirmesini görmek istemeyen Venezuelalılar, bir değer deposu olarak başta Bitcoin olmak üzere diğer kripto paralara doğru yönelirken; ülkede birçok kişi kripto para madenciliğine başladı. Ülkede artan çılgın masraflar sonucu hükümet başta elektrik ve su olmak üzere, sağlık giderlerini ve telefon faturalarını da inanılmaz derecede indirirken, şu anda ülkede elektrik faturası, neredeyse kafede bir kahve içtiğinde ödeyeceğiniz fiyat ile aynı.

Şu aşamada Venezuela’da bir Bitcoin kazmanın maaliyeti 530 dolar olurken, ülkede zor koşullarda yaşayan vatandaşlar ise çareyi madencilikte bulmuştu.

Ancak vatandaşların tutunduğu bu dal da kopup gitti. Yerel medyada çıkan haberler, hükümetin Nisan ayında görüştüğü kanunun yürürlüğe girdiğini ve Bitcoin madencilik ekipmanı ithalatının durdurulduğunu duyurdu. Gümrük yetkilileri, adeta harıl harıl madencilik ekipmanı ararken; bulduklarını tekrardan sınır dışı ederek paranın değerinin daha da düşmesini engellemek istiyorlar.

Büyük kargo şirketleri Liberty Express ve DHL gibi firmalar, müşterilerini yeni gelişmelerden anında haberdar ederken, konuyla ilgili Ulusal Kripto Para Birliği’nin de bir toplantı düzenleyeceği ve süreci enine boyuna ele alacağı bildirildi. Konuyla ilgili konuşan birlik yetkilisi Carlos Vargas, Nisan ayında şunları söylemişti:

”Biz ülke olarak şu aşamada ülkemiz tarafından onaylanmış firmaların ürünlerinin sadece ithal edilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Garanti alan ve onaylanmış kurumların ürünleri kullanılacak ancak bunun için bir zaman gerekli. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment