Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’nın Milli Kripto Parası ‘Petro’ Resmi Para Birimi Oluyor

Venezuela Başkanı Nicolas Maduro, ülkeyi hiperenflasyondan kurtarmak için çeşitli adımlar atıyor. Bu adımlar arasında Petro isimli milli bir kripto paranın oluşturulması da vardı. Başkan Maduro, milli kripto para Petro’nun ülkenin ikinci resmi para birimi haline gelmesi için yeni bir talimat verdi.

Venezuela’nın 20 Ağustos itibariyle iki adet yepyeni resmi para birimi olacak: Büyük Bolivar ve Petro. Bu iki para biriminin değeri birebir aynı olacak.

Televizyon yayınında halka hitap eden Maduro, “Venezuela’nın önümüzdeki Pazartesi günü itibariyle Petro’nun değerine dayanan ikinci bir hesap birimi” olacağını duyurdu.

Başkan Maduro Petro projesini her ne kadar ülkedeki muhalifler de dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından eleştiriliyor olsa da kararlılıkla sürdürmeye niyetli gibi görünüyor. Venezuela’nın Petro gibi milli bir kripto para oluşturmasının başlıca sebebi ABD tarafından uygulanan yaptırımlar olarak gösteriliyor.

ABD’nin yaptırımlarından kaçınmak için özellikle petrol alanında kullanılan Petro, bundan çok kısa bir süre sonra ülkenin yine yeni para birimi olan ‘Büyük Bolivar’a’ sabitlenmiş olacak ki bu da aslında Petro’nun resmen bir ‘sabitkoin’ haline geleceği anlamına geliyor.

Ülkenin ikincil resmi parası haline gelecek olan Petro’nun değeri tıpkı bolivarda olduğu gibi gibi ülkenin merkez bankası tarafından belirlenecek. Maduro yaptığı açıklamalarda yeni bir maaş sisteminden de bahsetti ve maaşların Petro ile ödenebileceğini söyledi.

‘Büyük Bolivar’ diye sunulan yeni para birimi aslında eskisinden pek farklı değil. Ancak yeni paranın eskisinden özellikle değer açısından farklı olacağını söyleyebiliriz. Venezuela’daki vatandaşlar sahip oldukları her 100 bin eski bolivar karşılığında 1 Büyük Bolivar alabilecekler.

Venezuela’daki enflasyon oranları bir milyona ulaşmış durumda. Bloomberg gibi kaynaklara göre zamanında 450 bolivar karşılığında alınabilen kahveler şu anda bir milyon bolivar karşılığında satılıyor. ‘Petro projesi’ bu durumun değişmesine ne kadar katkıda bulunacak, bilemiyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment