Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

RTX 3090’ları Yağa Batırıp Ethereum Madenciliği Yapıyorlar

Vietnam’daki bir grup kripto para madencisi, kullanılan ekran kartlarını soğutmak için sıvı soğutma sistemlerine yöneldi. Fakat madenciler, alışılagelenden farklı olarak su yerine mineral yağ kullanıyorlar.

Kripto para madencileri, Ethereum üretebilmek için piyasanın en pahalı cihazlarından olan RTX 3090’ı tercih ediyor. Vietnam’daki bazı madenciler, dünya genelinde yaşanan tedarik sorununa rağmen birkaç tane RTX 3090 almayı başarıp özel bir sistem kurdu. Cihazın Türkiye’ye geliş fiyatı, 30.000 liranın üstünde.

Mineral yağına oturttular

Kripto para madencileri, RTX 3060’a uygulanan kısıtlamayı kaldırmanın yolunu bulmuşlardı. RTX 3090 kullanırken soğutma sorunu ile karşılaşan madenciler, çareyi bu cihazları mineral yağına oturtmakta buldu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, içi mineral yağıyla doldurulmuş bir tank görülüyor. Su veya hava bazlı soğutma sistemleri yerine yağ kullanan madenciler, tankın içine sekiz tane RTX 3090 yerleştirdi. TechRadar’ın haberine göre yağ bazlı soğutma sistemleri, bazı cihazların kullanım ömrünü uzatma potansiyeline sahip.

Fiyattaki yükselişi fırsat bildiler

Ethereum fiyatı, bir yıl içerisinde %1.671 oranında yükseldi. Fiyattaki bu yükseliş, ETH madencilerini harekete geçirdiği gibi sektördeki madenci sayısının artmasına yol açtı.

İnsanlar bu işi yapmak için güçlü ekran kartlarına yönelirken, üreticiler global çapta stok sorunu yaşamaya başladı. Nvidia, bu cihazların “bilgisayar oyuncuları için üretildiğini” söyleyip madencilere karşı pozisyon almıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!