Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Visa Dijital Merkez Bankası Paraları İçin Kurduğu Ödeme Kanalını Tanıttı

Ödeme teknolojileri devi Visa, merkez bankaları tarafından üretilecek dijital paraların kullanımını kolaylaştırmak adına Evrensel Ödemeler Kanalı (UPC) adlı bir konsept tasarladı.

UPC protokolünün temelinde yer alan UPC merkezi, sisteme kayıtlı kullanıcılar tarafından yapılan dijital para transferlerin, yine sisteme kayıtlı olan alıcılara yönlendirilmesini sağlıyor.

Off-chain düzeyinde çalışan Evrensel Ödemeler Kanalı, farklı blockchainler arasında yapılan dijital para işlemlerinin ortak bir ödeme kanalı üzerinden işlenmesini sağlıyor.

Visa, günümüz Layer 2 çözümlerini andıran ve akıllı sözleşme teknolojisine dayanan bu sistem için Patentscope verilerine göre 30 Mart 2020 tarihinde bir patent başvurusunda bulundu.

Visa’nın yayımladığı izahnamede yer alan bilgilere göre bu kanal, birbirinden farklı ledger’lara dayanan iki farklı dijital merkez bankası parası (CBDC) arasında anlık olarakgeçiş yapmak için kullanılabilecek. Sağlanan hizmet karşılığında “küçük bir işlem ücreti” kesilebilecek.

Visa, UPC için yaptığı çalışmalar kapsamında örnek teşkil eden ilk akıllı sözleşmesini 24 Eylül’de Ethereum’un Ropsten ağında oluşturdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!