Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Açıkladı: Ethereum İçin En Büyük Zorluklardan Biri Bu!

Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin, ağın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan birinin nodeların merkezileştirilmesi olduğunu açıkladı.

Vitalik Buterin 5 Eylül tarihinde Kore Blockchain Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada, Ethereum nodelarının (düğüm) merkezileşmesinin ağın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olarak nitelendirdi. Kurucu, bu durumun nodeların daha ucuz ve kolay yöntemler aracılığıyla çalıştırılması sayesinde çözülebileceğini belirtti.

Buterin bu çözümün anlatıldığı kadar kolay olmadığının da altını çizerken bir node çalıştırmanın yüzlerce gigabayt boyutunda veri gerektirdiğini vurguladı.

Kurucu ayrıca blockchain’in tüm bir kopyasını saklamaya ihtiyaç duymadan yalnızca gerekli durum bilgilerini işleyebilen bir istemci ile bu sorunun çözülebileceğini söyledi:

Durum bilgisi olmayan istemcilerle bir düğümü temelde sıfırda çalıştırabilirsiniz.

Uzun vadede insanların cep telefonları aracılığıyla Ethereum node’ları yürütmelerine imkan sağlamayı planladıklarını söyleyen Buterin, yine de bu olguların yakın gelecekte çözülemeyeceğinin altını çizdi.

Buterin node merkezileşmesinin çözümünün ne kadar sürebileceği hakkında ise şu ifadelerde bulundu:

Belki 10, belki 20 yıllık bir zaman diliminde bu teknik sorunların eninde sonunda çözülmesi gerekecek.

Verilere göre Ethereum nodelarının %60’a yakını dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon’un bulut hizmeti Amazon Web Services’ı (AWS) aracılığıyla barındırılıyor. Merkeziyetsizlik konusunda pek çok soruna yol açabileceği öne sürülen bu durumun uzmanlar tarafından zaman zaman eleştirildiği biliniyor.

Nodeların merkeziyetsizleşmesi dışında Ethereum ağını merkeziyetsizleşmesi için diğer önemli hamlelere de değinen Buterin, bunların stake etmeyi daha uygun, kolay, güvenli ve kapsayıcı hale getirmek olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra dokümantasyonu kolaylaştırmanın da Ethereum’un merkezileşmesini önleme konusunda önemli bir adım olduğuna yer verdi.

Fakat Buterin nihayetinde ağın en acil endişesinin kripto para sektörü içerisindeki pek çok aktör tarafından da nitelendirilen daha yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik elde etmek olduğunu ima etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!