Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Baskıcı Rejimlere Karşı Bu Kripto Para Projesinden Bahsetti

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, gizlilik odaklı bir sosyal protokol olan Rarimo’dan bahsetti.

Vitalik Buterin, Bankless podcast’inde ekonomist Noah Smith ile bir araya geldi. İkili, otoriter ülkelerde yaşayan vatandaşların kullanabileceği çözümleri tartıştı.

Ethereum kurucusundan uygulama önerisi

Noah Smith, blockchain teknolojisinin Çin, Rusya gibi ülkelerdeki vatandaşlar arasında güvenli bir iletişim kanalı oluşturup oluşturamayacağını sordu.

Vitalik Buterin, buna yanıt olarak Kiev merkezli Rarimo şirketini örnek gösterdi. Şirketin sıfır bilgi ispatına (zero-knowledge proof) dayanan Freedom Tool adlı aracı, Rusya gibi ülkelerdeki vatandaşların pasaportlarını kullanarak kimliklerini doğrulamalarını ve online şekilde oy kullanabilmelerini sağlıyor.

Rarimo’ya genel bakış

Rarimo, gizlilik ve güvenliğe öncelik veriyor. Sıfır bilgi ispatı teknolojisi kullanarak kullanıcıların kimliklerini açıklamadan doğrulama yapmalarını sağlıyor.

Şifreli mesajlaşma ve Freedom Tool gibi özelliklerle baskıcı rejimlerde yaşayan insanların güvenli bir şekilde iletişim kurmasını ve online oylamalara katılmasını mümkün kılar.

Rarimo, kullanıcı verilerini merkeziyetsiz ve güvenli bir yapıda saklar, toplulukların anonim olarak etkileşimde bulunmalarını destekler. Şirket, ayrıca airdrop yapan projelerin botlara ve Sybil hesaplarına karşı kullanabileceği çözümler sunuyor.

Bu özellikler, siyasi aktivizm, hassas bilgi paylaşımı ve online topluluklar için güvenli bir platform sunar. Rarimo, daha özgür ve güvenli bir dijital ortam oluşturmayı amaçlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!