Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin BTC ve ETH İçin Felaket Senaryolarını Açıkladı

Ethereum kurucularından Vitalik Buterin; Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) için ‘kötü senaryo’nun ne olduğunu açıkladı. Buterin; hem Bitcoin’in hem Ethereum’un yaşanabilecek olası bir teknik veya politik kriz yüzünden ağır şekilde etkilenebileceğini söyledi.

Kripto para dünyasının en ünlü isimlerinden biri olan Vitalik Buterin What Bitcoin Did podcastine katıldı ve BTC ile ETH gibi kripto para birimlerinin durumunu yorumladı. Ethereum ağının performansını değerlendiren ve geleceğe dair bazı planlarından da bahseden Buterin, yayın sırasında Bitcoin ve Ethereum için bir felaket senaryosundan bahsetti.

Kuantum Tehlikesi Hala Kapıda

Vitalik Buterin tarafından yapılan açıklamalara göre BTC ve ETH gibi kripto para birimlerini bekleyen birkaç farklı tehdit var. Bunlardan bazıları teknolojik, bazılarıysa politik gelişmelerle ilgili. Buterin işin teknik boyutuyla ilgili konuşurken zaten pek çok kişiyi endişelendiren kuantum bilgisayarlara örnek verdi. Kendisinin politik sorunlara ilişkin yaptığı yorum ise devletlerin Bitcoin kullanımı yasaklayabileceği yönünde:

Beni endişelendiren şey şu; çok büyük bir teknik sorunla karşılaşmamız gayet mümkün. Ya (ABD’deki) Ulusal Güvenlik Ajansı bir anda kuantum bilgisayar kullanmaya başlayıp kripto para çalmaya başlarsa? Onları durduramadığınız zaman ne yapacaksınız?

Bunun yanı sıra bir de politik sorunla karşılaşma ihtimalimiz var. Ya devletler Bitcoin kullanımını yasaklamaya başlayıp, maden havuzlarını ele geçirip, Bitcoin’i tamamen etkisiz hale getirinceye kadar %51 saldırısı düzenlerlerse?

Kullanım Alanlarındaki Değişiklik

Vitalik Buterin yayın sırasında Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin kullanım alanlarına da değindi. Buterin; Bitcoin altyapısının çok fazla çeşitliliğe izin vermediğini söyleyerek Ethereum’u bu yönden Bitcoin’den daha iyi olduğunu söyldei. Buterin ayrıca Bitcoin kullanımının bu sebeple zaman içerisinde azalabileceğini belirtti.

Buterin bunun yanı sıra BTC ve ETH gibi birimlerin birer para birimi olarak görülüp görülemeyecekleri sorusunu yanıtladı. “Para” kavramının durumdan duruma göre değişiklik gösterebildiğini söyleyen Buterin; bu kavramın ‘ödeme aracı’, ‘birikim aracı’ gibi farklı özellikleri içinde bulundurduğunu hatırlattı. Buterin bunun üstüne BTC ve ETH gibi birimlerin bu özelliklerden bazılarını karşıladığını, bazılarınıysa karşılamadığını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment