Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin de Katıldı: Elon Musk’ın Twitter Politikası Hakkında Polemik!

Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin, Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın getirdiği politika değişiklerinin platformu otoriteye doğru sürüklediğini düşünüyor.

Girişim sermayesi şirketi Craft Ventures kurucusu David Sacks’ın Elon Musk’ın Twitter politikalarındaki değişikliklerini övmesine karşılık Vitalik Buterin, benzer fikirlere sahip olmadığını ifade etti. Musk’ın içerik yönetim politikalarının sonucunda ırkçılık ve insanların gizli bilgilerinin kamuya ifşa edilmesine son verildiğini öne süren Sacks, insanların tam olarak neden şikayet ettiğini anlamadığını belirtti.

Politika Değişiklileri Tüm Ekosistemi Etkiliyor

Vitalik Buterin ise Sacks’ın paylaşımına cevaben politika değişikliklerinin, Musk’ın belirli alanlardaki görüşlerini güçlendiriyor gibi gözüktüğünü öne sürdü. Buterin problemin temelde, politikaların oldukça küçük bir veri kümesine hitap etmesine rağmen genele yayıldığında kullanışsız olması olduğunu söyledi. Kullanıcılar tarafından Buterin’in bu açıklama ile Musk’ın yalnızca kafasına esenleri uyguladığını ima ettiği ifade edildi.

Musk’ın Sansürleri

Elon Musk’ın gerek Buterin gerekse diğer kullanıcılar tarafından en çok eleştirildiği konu ise yasaklar oldu. Musk, birçok haber ajansının resmi hesapları başta olmak üzere Twitter’ın yeni politiakalarına uyum göstermeyen hesapları devre dışı bıraktı. Ancak bu hesapların yanı sıra ünlülerin jetlerinin konumlarını veya kendi jetinin konumunu gösteren bot hesaplarını da askıya aldı. Musk, bu bilgilerin halihazırda kamuoyuna açık bir şekilde yayınlanmasına rağmen bu hamleyle sosyal paylaşım sitesinde yayınlanmasına karşı çıktı. Ayrıca kendi jetinin konumunu paylaşan Twitter hesabının yaratıcısı Jack Sweeney’in kişisel hesabını da sosyal paylaşım sitesi üzerinden yasakladı. Ünlü CEO bu kapsamda, insani çabalara yardımcı olmak, kriz durumları ve halkın katılımı beklenen etkinliklerle ilgili durumlar dışında birinin canlı konumlarını paylaşan tüm hesapları yasaklayan yeni bir politikayı ivedilikle yürürlüğe koydu.

Bir kullanıcının Musk’ın sadece taleplere hızla cevap verdiğini belirtmesine karşılık Buterin, söz konusu yasaklar olunca taleplere karşılık hızlı ve kararlı aksiyon alınmasının sistemleri otoriterliğe ittiğini öne sürdü.

Ayrıca Musk’ın, rakip olarak görülen bir sosyal paylaşım sitesi olan Mastadon’a ait bağlantıların Twitter’da paylaşılmasını engellediği anlaşılınca aralarında Buterin’in de olduğu kullanıcılar Musk’ın bu hareketine dair memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

Twitter’a Sordu

Öte yandan Musk 16 Aralık tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden açtığı ankette, kullanıcılara kişilerin gerçek zamanlı konumlarını paylaşan ilgili hesapların yasaklarını hemen ve yedi gün içerisinde kaldırma seçenekleri arasından birini seçme imkanı tanıdı. Toplamda 3,6 milyon kişinin katıldığı ankette hesapların hemen aktif edilmesi seçeneği %58,7 oy çoğunluğuyla öne çıktı. Ancak anketin üzerinden 24 saat geçmiş olmasına rağmen Jack Sweeney’in hesabı henüz aktif edilmedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!