Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Ethereum 2.0 Eskisine Göre 1.000 Kat Daha Ölçeklenebilir Olacak!

Yıllık olarak düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenmekte olan Devcon‘da konuşan Ethereum kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, dün ve bugün yaptığı Ethereum 2.0 açıklamaları ile adeta güne damga vurdu.  Buterin, piyasaya sürecekleri Ethereum 2.0’ın, Etheruem’un blockchain ağını adeta baştan yaratacağını vurgulamakta. Buterin yaptığı konuşmada 2.0 ağının ondan önceki ağa kıyasla çok daha hızlı ve ölçeklenebilir olacağını iddia etmekte.

ETH’nin önde gelen ismi yeni blockchain teknolojisinin ciddi anlamda daha küçük boyutta olacağını ve onaylayıcıların sadece 1 GB gibi bir boyut ile tam düğüm çalıştırabileceklerini ifade etti. Bu da yeni modelin içerisinde tek bir senkronize onaylama ve işlem doğrulama platformu olacağı, ama tek bir onaylayıcı yerine yüzlerce onaylayıcı göreceğimiz anlamına gelmekte.

Vitalik’in ifadelerine göre yeni güncelleme Ethereum ağının en büyük belalarından olan ölçeklenebilirlik sorununu 1.000 kat arttıracak ve Ethereum’un işlem kapasitesini de saniyede 14.000 gibi inanılmaz bir seviyeye çıkartacak. Bu seviye mevcut olan saniyede 14 işleme kıyasla inanılmaz bir rekor olarak bile sınıflandırılabilir. Ancak, platformun son versiyonu piyasaya sürülmeden önce, geliştirici ekibi bir kaç deneme ve test ağı değişiklikleri yapacak.

Ethereum 2.0 içerisinde bulunacak olan özelliklere genel hitap için ”Serenity” ismini kullanan Buterin, şunları ifade etti:

”Serenity gerçekten olması gerektiği gibi bir dünya bilgisayarı olacak, 1999 yılından kalma ve saniyede 20 işlem yapabilen bir akıllı telefon değil.”

Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorununun çözülmesi, genel olarak diğer blockchain platformlarının da gelişmesine yol açabilir ve piyasa hiç umulmayan bir hızla yükselişe geçebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment