Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, Ethereum 2.0’ın En Önemli Farklılıklarını Anlattı

Vitalik Buterin, yakın zamanda yaptığı bir röportajda, Shasper ve Ethereum protokolünü geliştirmek için uygulanması düşünülen farklı protokoller ile ekibinin dört yılı aşkın süredir çalışmakta olduğu geliştirmeler hakkında konuştu.

Vitalik ilk olarak madencilik algoritması olarak Proof-of-Work yerine Proof-of-Stake‘e geçişin en büyük farklılıklardan olduğunu ifade etti ve olayı açıkladı. Vitalik’e göre, yeni sistem her bir düğümün işlem onaylamasını gerekli kılmıyor ve bunun yerine daha fazla işlemin aynı sürede onaylanabilmesini mümkün kılan ağ düğümü gruplarına yetki veriyor.

Bir çok küçük çaplı verimlilik odaklı geliştirmelerin de olduğunu belirten Buterin, Serenity isimli uygulamanın arkasındaki asıl fikrin, bunların hepsini bir araya getirip ”Beyaz Saray’dan çıkmış izlenimi veren” yeni bir Blockchain kurmak olduğunu ifade etti.

Kurucu ortak bunların yanı sıra sharding ve işlemlerdeki gelişmelerin de önemli olduğunu vurgulayıp, uzun vadede bunların işlem hacmi ve ölçeklenme konusunda binlerce katlık bir büyüme yapabileceğini, ama bunun biraz zaman alacağını aktardı.

Katman 2 çözümlerine de değinen Buterin, bunların temelde katman 1 çözümlerinden oldukça değişik olduğunu ifade etti:

”Katman 1’i, bir otobanı çok daha büyük yapmak ve çok daha fazla otobanlar yapmak olarak düşünün. Katman 2’deki olay ise, bir tırın içerisine 10 araba sığdırmak ve bu tırları kullanabilecek daha fazla otobana sahip olmak anlamına geliyor. Ölçeklenebilmeyi elde etmek için, ve kesinlikle elde edeceğiz, katman 1 ile katman 2’nin aynı hedefe doğru giden farklı yöntemler olarak işlem görmesi gerekiyor. Bunlar temel olarak farklı yollarda büyümeyi sağlıyor.”

Vitalik daha önce yaptığı açıklamalarda beklenen ağ güncellemesinin çok yakın olduğunu da duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment