Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin’den Yeni Öneri: Geliştiricilere Gaz Ücreti Verelim

Ethereum‘un kurucularından Vitalik Buterin, geliştiricilerin desteklenebilmesi için işlemlerden bir gaz ücreti kesilmesini öneriyor.

Gas; Ethereum ağındaki işlemler için harcanan bilgisayımsal enerjiyi ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Ağdaki bazı işlemleri gerçekleştirmek için gereken gaz hacmi, diğer işlemler için gerekenden daha farklı olabiliyor. Gaz fiyatı, Ethereum kullanıcıların gwei’de ölçülen her bir birim gaz için ödemeye razı oldukları miktara göre belirlenebiliyor.

Ethereum’un kurucularından olan ve kripto para sektörünün önde gelen isimlerinden biri olarak gösterilen Vitalik Buterin, bu gazların ağ geliştiricilerini desteklemek için kullanılabileceğine inanıyor. Buterin bu fikrini Twitter üzerindeki şu gönderisi ile aktardı:

“Sürüm/cüzdan geliştiricilerinin cüzdanlara gönderdikleri işlemler için 1gwei/gaz oranında ücret kestikleri/kesebilecekleri, bu ücretlerden kaçınmadığımız ve bu ücretleri almanın daha kolay olduğu bir topluluk oluşturmayı öneriyorum.”

Buterin, geliştiricilerin bu gaz ücretlerinden ciddi anlamda faydalanabileceklerini ve belki de bu sayede daha verimli şekilde çalışabileceklerini düşünüyor. Buterin’in hesaplamalarına göre bu ücretler sayesinde cüzdan geliştiricileri için yılda 2 milyon dolar civarında para toplanabilir. Buterin ayrıca sunduğu bu öneri hakkında şu yorumu yapıyor:

“Şunu açıklığa kavuşturayım; 1 gwei ücretini insanlara *dayatmalıyız* demiyorum. Sadece işlem ücreti kesiliyor diye bu kadar fazla şikayet edilmesin diyorum.”

Buterin’in bu önerisi kripto para topluluğu tarafından genel olarak pek iyi bir şekilde karşılanmadı. Öyle ki Buterin’in önerisine gelen yorumlardan biri şu şekildeydi:

“(Bitcoin cüzdanlarından) Multibit bunu yapmayı denedi ve komple başarısız oldu. Çünkü insanlar önceden ücretsiz olan bir şey için para ödemeye başlamak istemediler. Kimse cüzdanını güncellemedi. Daha sonra da ücretler tamamen ortadan kaldırıldı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment