Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Walmart, Perakende Ürün Satışı İçin Blockchain’e Yöneliyor

Perakende satış devi olan Walmart’ın Amerikan Patent ve Marka Ofisi’ne yapmış olduğu son başvuru; Blockchain’in diğer sektörlerde de ne denli geniş bir kullanım alanı olabileceğine yönelik bir kanıt niteliğinde.

Perşembe günü Amerikan Patent ve Marka Ofisi’ne yapılan başvuruda, şirketin perakende satışların takibi için Blockchain tabanlı bir sistem üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Belirli bir müşteriye satılan belirli ürünün raf durumunu ve gönderimden satışa her sürecini görmeye yarayacak olan patentin başvurusunu yapan şirket; son dönemdeki atılımlarına da devam etmiş oldu. Daha önce de birçok alanda patent başvurusu yapan şirket; teknolojik gelişmeleri perakende satış sektöründe ilk uygulayan firma olarak da biliniyor.

Başvuruda da belirtildiği üzere bu yeni sistemde müşteri; direkt olarak ürün kaydı yapabilecek ve yeniden satış yapmak istediğinde de fiyatı aynı defter üzerinden karşı taraf görebilecek. Yani, bu başvuru ile birlikte Walmart; bir nevi dijital bir pazar yaratmış olacak ve bu alanda Blockchain tabanlı sistem, temel rol oynayacak.

Daha önce yine patent başvurus yapılan ürün dağıtım zinciri için de çeşitli güncellemeler içeren başvuru, şimdiden büyük takdir topladı.

Walmart’ın bu son patent başvurusu, dağıtık bir gönderim Blockchain’inin nasıl işleyeceğine de referans olmuş durumda. Satıcı, aracı ve alııcı arasındaki her işlemi kaydedecek olan bu sistem ile ilgili yapılan başvuruda, şirketten şu ifadeler kullanıldı:

”Artık tek bir başvuru ile birlikte, satışın tüm aşamaları sıralı olarak kaydedilebilecek. Satıcıdan aracıya geçen ürün iki tarafın da imzaları ile onaylanacak. Sistemdeki gerekli tarafların onayı ile birlikte o gönderim; ilgili Blockchain’e kaydedilecek. Paket alıcının eline geçtiğinde ise aracı firma; kendi özel şifresini kullanarak gönderimi onaylayacak. Bu dönemde de ürünün durumuna dair yeni bir güncelleme yapılmış olacak.”

Walmart’ın bu hamleyi daha önce de planladığı belirtiliyordu. Şirketin buna benzer bir sistemi geçtiğimiz Eylül ayında denediği de gelen haberler arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment