Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Warren Buffet’ın Favori Endeksi Bitcoin’de Neye İşaret Ediyor?

Warren Buffett Göstergesi‘ olarak da bilinen endeks, son 20 yıldaki en yüksek seviyesini gördü. Wilshire 5000 Endeksinin ABD Gayrisafi Yurt İçi Hasılasına bölünmesiyle hesaplanan oran şu an için 1.7 ve bu sonuç endeksin genel ortalamasının %70 üzerinde. Endeksin bu seviyeleri göstermesi piyasa uzmanlarına göre hisse piyasasının olması gerekenden daha yüksek bir seviyede olduğunu gösteriyor. Bu durumun Bitcoin’e yarayıp yaramayacağı da merak konuları arasında.

Pandeminin etkilerinin ABD GSYİH’sini düşürmesiyle Fed likiditesi hızla yeni rekor seviyelere ulaşırken Buffett Göstergesinin bu seviyelere ulaşması çoğu uzmana göre şaşırtıcı değil. Sevens Report Research kurucusu Tom Eassaye normalde 1 civarında olan bu oranın, hisse senetlerinin aşırı değerli olduğuna yönelik kanılar su yüzüne çıktığında ancak 1,3’e yükselmesine de değiniyor. Göstergenin bu durumunun, hisse senetleri adına kesin olarak kısa vadeli bir aşırı değerlenme sinyali verip vermediği belirsiz durumda. Fakat çoğu piyasa takipçisi ve analist için bu oran, hisse senetlerinin overvalued bölgesinde olduklarının ve ABD borsasının çöküşünün habercisi konumunda.

Gösterge, en son 2000 yılında patlayan ‘dot com’ balonundan beri böyle bir yükseliş görmemişti; o dönem oran 1,7’ye kadar çıkmıştı. Fakat State Street Global Investors Deputy CIO’su Lori Heinel Yahoo Finance‘e yaptığı açıklamada, şu anki piyasanın ‘dot com’ balonundakinden farklı olduğunu ve Apple gibi şirketlerin aktif ve üretken getiriler göstermesine gönderme yaparak sonunun oradaki gibi olmayabileceğini söyledi.

Bitcoin’in Durumu Ne Yönde Gidiyor?

Piyasa yorumcuları yatırımcıların, ABD borsasında yaşanacak ani bir düşüşle Bitcoin’in çok büyük bir ilgi görebileceğini söylüyorlar. Bitcoin (BTC) ile ABD borsası arasında giderek kötüleşen korelasyon ve BTC için boğa durumunu güçlendiriyor.

Tom Eassaye, bu yüksek oranın bir çöküşü getirebileceği sinyalini verirken yatırımcıları uzun vadeli birikimler ve gayrimenkul gibi yatırımlar konusunda dikkatli olmaları için uyarıyor. Eassaye böyle bir etkinin mal varlıkları üzerinde de bir enflasyon etkisini durduramayacağını söylüyor.

Bu açıklamalardan yola çıkarak yatırımcıların Bitcoin gibi varlıklara yatırım yapmalarının mantıklı olduğunu öne süren yatırım uzmanları, BTC’nin altın ve S&P 500 endeksiyle korelasyon gösterdiğini de belirtiyorlar. Temmuz ayının sonundaki dolar değer kaybı ile BTC, altın ile birlikte yükseliş gösterdi.

Ünlü yazar ve iş insanı Robert Kiyosaki de, Warren Buffett’ın banka hisselerini satmasının da sinyalini verdiği ABD bankalarındaki çöküşün yakın olduğunu düşünüyor ve doların bittiğini; yatırımların BTC’ye yapılması gerektiğini savunuyordu.

Genel olarak ABD borsasındaki potansiyel bir düşüş ile Bitcoin’in yükselme hızılının güçlenebileceği yönüne görüşler mevcut. Bazı kurumlar Bitcoin’i meşru bir yatırım oalrak görmeye başladı ve durum kurumsal BTC alımlarının da artmasıyla pekişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment