Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Dijital Parası Küçük Çaplı İşlemlerle Kısıtlandı

Merkez Bankası Çin’in dijital merkez bankası parası testlerinin şimdilik küçük çaplı işlemlerle kısıtlandığını açıkladı. Yerel kaynakların haberlerine göre Çin’in dijital parası henüz büyük işlemlerde test edilmiyor.

Bir Çin Merkez Bankası sözcüsü, ülkedeki milli dijital para projesiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Dijital yuan projesinin şimdilik sadece küçük çaplı işlemlerde kullanıldığını duyuran bu Merkez Bankası yetkilisi; dijital yuanın henüz büyük çaplı işlemlerde test edilmediğini vurguladı.

Şu anda Shenzhen, Suzhou, Chengdu ve Yeni Xiongan Bölgesi gibi bölgelerde kullanılan dijital yuan projesinin küçük hacimli, bireysel ödemelerde test edildiği açıklandı. Global Times’ın aktardığı bilgilere göre yuan banknotlarının birebir dijital karşılığı olan dijital yuan ile henüz yüksek hacimli işlemler yapılmıyor.

Dedikodulara Yanıt Verilmiş Oldu

Çin Merkez Bankası tarafından yapılan bu açıklama aslında hafta sonu öne sürülen bir iddiaya cevap niteliğinde oldu. Bazı yerel kaynaklar dijital yuan ın şimdiden ev alıp-satmak için kullanılmaya başladığını öne sürdüler.

Global Times’ın haberine göre bu iddialar; Shenzhen’deki bazı vatandaşların evlerini sattıktan sonra bankadan yüklü miktarda dijital yuan aldıkları yönündeydi. Merkez Bankası bu iddialar gün yüzüne çıktıktan sadece birkaç gün sonra “dijital yuanı sadece küçük çaplı işlemlerde test ediyoruz” açıklaması yaparak aslında bu iddialarda doğruluk payı olmadığını açıklamış oldu.

Ülke Genelinde Test Ediliyor

Çin Ticaret Bakanlığı bundan iki hafta önce bir duyuru yayınlayıp dijital yuana yönelik yapılan çalışmaların hızlandırıldığını duyurdu. Shenzhen gibi bölgelerde yapılan test çalışmalarını sürdüren yetkililer, bu çalışmaların bir kısmını başkent Pekin’e de taşımayı planlıyorlar.

Bu arada dijital para çalışmalarından sorumlu olan isimlerin sayısı da artmaya başladı. Beijing News tarafından aktarılan bilgilere göre Merkez Bankası’na bağlı olan Dijital Para Araştırma Birimi, Shenzhen’deki kadrosunu büyümeye başladı. Yetkililer bu doğrultuda ağustos ayının başında yeni ARGE mühendisleri için iş ilanı verdiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment