Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Washington’daki Yetkililer Kripto Para Sektörünü Düzenlemeye Çalışıyorlar

ABD‘de kripto paralara ve Blockchain teknolojisine ılımlı yaklaşan bazı eyaletlere kıyasla Washington’ın çok daha katı bir yaklaşıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Eyaletteki yetkililer bu tarz teknolojilere şu ana kadar pek ılımlı yaklaşmadılar ancak son zamanlarda yeni yasa tasarıları üstünde çalışıyorlar.

Washington’da Blockchain Düzenlemeleri

Kripto para ve Blockchain sektörlerini yasal olarak düzenlemek kolay bir iş değil. Bu alanlarda düzenleme yapılacağı zaman çok fazla detaya dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca mevcut yasaları alıp direkt uygulamaya koymak da pek mümkün değil. Bu sektörleri mevcut yasalarla düzenlemeye çalışmak, ortada çok fazla yasal boşluğun kalması anlamına gelir.

Washington’daki düzenleyiciler de bu durumun epey zorlayıcı olduğunu düşünüyorlar. Kripto para ve Blockchain gibi teknolojiler Dünya’nın neredeyse her yerine yayılmış durumdalar ancak yolları henüz teknoloji alanında epey gelişmiş olan Washington’dan geçmedi.

Eyalet yetkilileri şu anda bu alanı kapsayacak yeni bir yasal çerçeve oluşturmaya çalışıyorlar. Yetkililerin bu alanda en çok yoğunlaştıkları şey de güvenlik konusu. Yetkililer sektörü öncelikle ‘güvenli’ hale getirmek istiyorlar ancak bunu yaparken sektöre herhangi bir şekilde zarar vermekten de kaçınıyorlar. ABD’deki çeşitli eyaletlerde bu tutumu görüyoruz. Amerikalı yetkililerde genel olarak “düzenleyelim ama zarar vermeyelim” görüşü hakim ve hiç kimse kripto para sektörünün gelişimini engellemek istemiyor.

Kripto para ve Blockchain teknolojileri ortaya daha önce görülmemiş şeyler çıkardılar ve bu sektörlerde ne kadar yenilikçi şeyler olduğunu anlatmaya gerek dahi yok. Ancak şunu da biliyoruz ki kripto paraları kötü amaçlarla kullanan insanlar da var. Bunların sayısı her ne kadar az olsa da yine de göz ardı edilemezler. Yetkililer de bu sektörlerin gelecek vaat ettiklerinin ama güvenlik açısından belli başlı eksikliklere sahip olduğunun farkındalar ve attıkları adımları bunun bilince olarak atmaya çalışıyorlar.

Mevcut Kılavuzlar Yetersiz

Kripto para alanında uygulanmaya çalışılan bazı düzenlemeler pek iyi tepki almadı. Washington’daki eyalet yetkilileri kripto para borsalarının ‘para aracılarına’ uygulanan yasalara uyum sağlamalarını istiyor. Yetkililerin bu talebi pek hoş karşılanmıyor hatta bazıları yetkililerin böyle bir talepte bulunuyor olmalarını epey şaşırtıcı buluyor çünkü Washington genel olarak teknoloji ve yenilik gibi şeylere odaklanan bir eyalet.

Yetkililerin mevcut sorunları çözmek için ortaya attıkları çözümler arasında eyaletlerarası lisans programı bulunuyor. Bu programa göre şirketler eyalete kayıt yaptırıyor ve eyalet yetkilileri temel gereklilikleri hallediyor. Şu anda ABD’deki her üç eyaletten biri bu programa destek veriyor. Bu sayı artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bazı uzmanlar Washington’ın kripto para sektörüne çok daha ılımlı yaklaşması gerektiğini düşünüyorlar. Böyle bir şeyin olması için eyaletteki Blockchain-kripto para şirketlerinin düzenleyicilerle düzenli olarak görüşmeleri, irtibatı koparmamaları gerekiyor. Yakın zamanda kripto para topluluğundan bazı isimlerle düzenleyiciler arasında yapılan bir görüşmede yetkililer kripto para sektörüne zarar vermek istemediklerini, yalnızca daha ‘güvenli’ hale getirmek istediklerini belirttiler.

Dünya’nın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapan Washington’ın bu alanlardaki tutumu zaman içerisinde nasıl değişecek bilemiyoruz. Ancak teknoloji alanında Dünya’nın en önde gelen yerlerinden biri olan Washington’ın kripto paralara ılımlı yaklaşması, kripto para sektörünün çok daha büyümesini sağlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment