Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Waves, Test Ağı Üzerinde Yeni Bir Akıllı Kontrat Sistemi Yayınladı

Merkezileşmemiş bir blockchain platformu olan Waves, 26 Nisan tarihinde kendi test ağı üzerinde 4 Mayıs’ta aktif edilmesi beklenen non-turing özellikli bir akıllı kontrat çıkarttı.

Akıllı Kontrat Üretimi

Waves CEO’su ve kurucusu Alexander Ivanov’a göre, Waves akıllı kontratları, blockchain geliştiricilerinin güçlü işlevsellik ve araçlara sahip merkezileşmemiş ölçeklenebilir  uygulamalar çıkartmalarına olanak sağlayacak. Ivanov buna ek olarak geliştiricilerin daha büyük ölçekli merkezileşmemiş uygulamaları desteklemek için kullanılabilecek akıllı hesap ve token gibi türlü türlü araçlar da yaratabilmelerine olanak sağlayacaklarını belirti.

Ivanov:

”Bunu doğru bir şekilde yapmak çok önemli. Non-turing bütünlü kontratları akıllı hesaplar ve akıllı tokenler de dahil kullanım alanlarının büyük bir oranını dolduracak.  Bunlar herhangi bir bilgi veya uzmanlık alanı gerektirmeden Waves istemcisi kullanan bütün kullanıcılara açık olarak piyasaya sürülecek. ”

Ivanov tarafından da vurgulandığı üzre Waves geliştirici takımı, Ethereum gibi diğer blockchain protokollerinin akıllı kontratlarını inceledikten sonra şimdilerde akıllı kontratların güvenliğine ve verimliliğine odaklanmış bir vaziyetteler. Aşama aşama yapılan bir genel gider hesaplamaları ve sabit ücretler sürecinden sonra Waves geliştirici takımı, test ağlarındaki akıllı kontratların herhangi bir kodsal hata veya teknik yanlışlığa mahal vermemesini sağlamak için bu yaklaşımı çok dikkatli bir şekilde akıllı kontrat şemasına eklediler.

”Waves akıllı kontratları, çoklu imzaya sahip cüzdanlar, atomic swaplar,(farklı blockchainler arasında direkt, eşten-eşe ve neredeyse anlık olarak kripto para aktarımı olayı), 2 katmanlı yetkilendirmeler ve daha kapsamlı koin koruma projeleri gibi en çok ihtiyaç duyulan durumlara hesap ve token kontrolü ekleyerek işlevsellik sağlamaya yarayacak. Biz buna ek olarak yeni bir Veri İşlemi sunacağız: Tabii ki bizim akıllı kontrat kodumuz sınırları dahilinde, blockchain içerisine Oracle verisi yükleme işlemi.”

Diğerler Blockchainlerin Hatalarından Ders Alıyoruz

25 Nisan tarihinde Next Web’in kripto para birimi dergisinin Hard Fork editörü Mix, Ethereum Solidity geliştiricilerinin sakarlıklarının ERC20 akıllı kontratlarının tam sayı taşmasına neden olduğunu belirtti. Tron ve EOS gibi en büyükler arasında yer alan kripto para birimlerinin de Ethereum temelli ERC20 token standartları arasında bulunduğunu ve buna bağlı olarak olayın ne kadar ciddi olduğunu da göz önünde bulundurursak, blockchain güvenlik araştırma firması PeckShild, geliştiricilerin akıllı kontratları iyice bir test edip denetlemeleri gerektiğinin inanılmaz önem arz ettiğini belirtti.

PechShield geliştiricisi yaptığı röportajda şunları ifade etti:

”Bu açık noktaları ve yıkıcı etkileri kapatmak özellikle kripto para borsaları olmak üzere piyasadaki bütün bağlantılı kurumların ve üyelerin işbirliğini ve desteğini gerektiriyor. Bu esnada akıllı kontratları piyasaya sürmeden önce bunların çok detaylı bir denetlemeden geçirilmesi gerektiğini de vurgulamaktan dilimizde tüy bitti.

Waves’in test ağında bu non-turing akıllı kontratlarını çıkarmasının ve geliştiriciler takımının aşama aşama ve dikkatli bir şekilde piyasaya akıllı kontrat sürmesinin sebebi ise, gelecekte karşımıza çıkıp merkezileşmemiş uygulamalar ve platformlara çok daha büyük bir zarar verebilecek olan olası hataları ve teknik yanlışlıkları şimdiden minimize etmek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Musti
    Posted 07 Mayıs 2018 - 12:58 12:58

    Waves bu açıdan oldukça akıcı ve bilgili gidiyor, böyle bir geliştirici ekibinin akıcı ve aktif çalışmasını takdir ediyorum.

Leave a comment