Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

WikiLeaks Shop’ın Coinbase Hesabı Kapatıldı

Uluslararası anonim kar amacı gütmeyen bilgi paylaşım sitesi WikiLeaks‘in çevrim içi mağaza sitesi olan WikiLeaks Shop‘ın geçtiğimiz Cuma günü atmış olduğu bir tweet’te kripto para cüzdanları hesaplarına ve Coinbase borsasına girişlerinin engellendiğini duyurdu.

Duyuru: Coinbase hiç bir uyarı veya açıklama yapmaksızın Wikileaks’in resmi mağaza sitesi olan WikiLeaks shop’ın hesabını engellemiştir. Müşterilerimiz Wikileaks’e Bitcoin ile bağışta bulunmaya Wikileaks.org/donate adresinden devam edebilir.”

WikiLeaks Shop‘ın atmış olduğu bu ekran görüntüsündeki yazının Coinbase tarafından gönderildiğini iddia etmekte. Gönderilmiş olan bu e-postanın ilk kısmında Coinbase’in belli bir standartlara sahip olduğu ve müşterilerinin güvenliği için bunları sağlaması gerektiğinden bahsedilirken ikinci kısımda ise WikiLeaks Shop’ın hesaplarının incelemeden geçirildiği ve hizmet şartlarına uymadığı gerekçesiyle hesaplarına erişimlerinin kapatıldığından bahsedilmekte. Coinbase konuyla alakalı olarak henüz bir açıklama yapmış değil.

Bu mağazada yapılan her türlü satış WikiLeaks’in işlemlerine fon sağlamakta. Ödeme olarak ise müşteriler Coinpayment.net üzerinden Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Dash, Dogecoin, Ethereum, Neo, Namecoin, Vertcoin, Monero ve ZCash kullanabilmekte.

Konuyla ilgi olarak WikiLeaks’in resmi Twitter hesabından atılan bir tweet’te ise Coinbase’in bu girişimine karşı küresel bir kınama yapılması için çağrıda bulunulmakta.

“WikiLeaks, kripto topluluğuna yakışmayan bir üyesi olan Coinbase’e yönelik önümüzdeki hafta itibariyle küresel bir kınama yapılması için çağrıda bulunmakta. Kaliforniya merkezli Bitcoin işlemleri ile ilgilenen Coinbase, bazı gizli etkilerin altında kalarak, tamamıyla zararsız olan WikiLeaksShop’ın yönetim kurulunun kararı ile kapatılmasına karar vermiştir.”

Bitcoin (BTC) avukatı Andreas M. Antonopoulos atmış olduğu bir tweette, Coinbase’in tarihi tekerrür ettirdiğinden bahsetti. Bitcoin’in ise geleneksel bankacılık sisteminin kar amacı gütmeyen kurumların kullanımına açık olmaması sebebiyle WikiLeaks için önemli bir role sahip olduğunu belirtmekte:

“Başladığımız yere geri dönmüş bulunmaktayız. WikiLeaks geçmişte VISA, MC, PayPal ve bankalar tarafından hukuki olarak ambargo altındayken birçok insan Bitcoin ile ilgilenmeye başlamıştı. Şimdi ise Coinbase tarihin tekerrür ettirdi.”

Geçtiğimiz sonbaharda WikiLeaks’in yöneticisi Julian Assange resmi bir açıklama ile ABD hükumetinden bankacılık sistemi ile uygulamış olduğu ambargo sayesinde Bitcoin’e güvenmelerini sağladıkları için Twitter’dan teşekkür etmişti. Bunun sonucunda ise WikiLeaks %50,000 kar elde etmişti. Assange aynı zamanda WikiLeaks bağışçılarının da kripto para birimleri kullanarak bu finansal ablukadan kurtulmaları konusunda teşvikte bulundu. WikiLeaks internet sitesi bağış olarak Bitcoin, Litecoin, Monero ve ZCash kabul etmekte.

Antonopoulos kendi tweetine yaptığı bir yorumda Coinbase’in uygulamış olduğu bu ambargonun tamamen sembolik olduğunu belirterek piyasada daha birçok kripto para cüzdanının bulunduğunu belirtti. Fakat bu sembolik girişimin merkeziyetçilik ve bankacılık düzenlemelerinin üzücü bir hatırlatıcısı olduğuna da dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment