Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wikipedia Kurucusundan ICO’lar Hakkında Sert Yorum

Wikipedia Kurucusu, dün sabah verdiği röportajda, ICO’lar hakkında ağır konuştu.

CNBC’de konuşan Jimmy Wales, yeni blok zincirlerinin geliştirilmesi adına satılan birçok ICO’nun “tamamen para tuzağı” olduğunu düşündüğünü söyledi.

“ICO dedikleri şeylerden çok fazla var, ve bana kalırsa hepsi sadece aldatmacadan ibaret. Bu alana girecek insanlar uyanık davranmalı.”

Bu sözlerinin ardından, CNBC’ye göre Wales, ICO’ların arkasındaki teknolojilerin “çok çok ilginç” olduğunu ve hatta blok zincirinin “bir süre bizimle birlikte” olacağını söyledi.

Wales’den gelen bu sözler, ICO alanında araştırma yapan kişileri de haklı çıkarır nitelikte. Borsa ve sermaye piyasalarını düzenleyen kurum olan SEC başkanı Jay Clayton, bu haftanın başında ICO’lardaki finansal riskin, kuruşluk hisse çılgınlığı günlerinden bile daha yüksek olduğunu belirtti:

“Marketi pozitif yönde manipüle edip bütün hisseleri satma taktiğini ICO’larda uygulamak, borsadaki ucuz hisselerde uygulamaktan çok daha kolay. Çünkü yapılan işlem tamamen anonim ve isimsiz, bu yüzden kötü adamları yakalamak çok daha zor.”

SEC, Temmuz ayında yayınladığı belgede, dijital token’ların aynı hisse senetleri gibi “federal kurallar çerçevesinde yaptırıma tabi” olduğunu belirtmişti. Benzer şekilde açıklamaları başka yasa düzenleyici kişilerde dile getirmişti.

Çin ve Güney Kore ise konu üzerinde ABD kadar yumuşak değil. İki ülkenin hükümetide ICO’ları toptan yasaklamış bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment