Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wikipedia’nın Rakibi Everipedia’nın Blockchain Platformu Artık Hazır!

Merkeziyetsiz ansiklopedi ve bilgi odaklı startup firması Everipedia’nın ana ağı artık aktif.

Blockchain temelli Wikipedia rakibi Everipedia, Perşembe günü yaptığı bu duyuru ile kullanıcıların platform üzerindeki makaleleri veya bilgileri editleyerek veya yeni şeyler ekleyerek IQ tokenleri kazanacağını belirtti. Kullanıcılar sahip oldukları bu tokenler ile ağ yönetim sorunları hakkında oy kullanabilecek ve bu sürece katılım gösterecek.

Everipedia’nın geliştiricileri bu tip bir model sayesinde platformun reklam veya bağışlardan tamamen bağımsız olabileceğini umduklarını ifade etti. Bunun yanı sıra platformu merkeziyetsiz yapmalarının bir diğer sebebi ise, platformun kendisini ”sansürlenemez” bir hale getirmek.

Önceki tarihlerde Everipedia interneti olan herkes tarafından erişim sağlanılabilen bir platform iken, ana ağın kullanımı ile platform daha geleneksel bir Web sunucusu hizmeti olmaktan çıkıp, yeni bir URL adresine sahip blockchain temelli bir sistem olacak gibi gözükmekte.

Platform çoğu merkeziyetsiz uygulamanın yaptığını yapmadı ve Ethereum blockchain’i yerine EOS blockchain’i üzerine kurulmayı tercih etti. Bunun temel nedeni ise Everipedia’nın bu yılın başlarında EOS ağına taşınması olarak gösterilebilir.

Everipedia, platform aktif hale geldikten ve EOS da kendi ana ağına geçtikten sonra IQ tokenleri içeren bir airdrop yapacağını belirtmişti. Firmanın o zaman yaptığı açıklamada EOS tokenine sahip herhangi birisinin airdrop’tan faydalanabileceği ifade edilmekteydi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment