Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wisconsin Eyaleti, Seçim Kampanyaları İçin Bitcoin Bağışı Alternatifini Tartışıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük eyaletlerinden birisi olan Wisconsin eyaletinde yetkililer, siyasi kampanyaların Bitcoin şeklinde yapılan bağışları kabul edip etmemesi gerektiği konusunu tartışıyor. Eğer Wisconsin eyaletinden bu yönde olumlu bir karar çıkarsa eyalet; Montana ve Washinghton D.C gibi yerlerin ardından bunu kabul edecek bir başka merkez olacak.

Wisconsin’de yer alan Etik Komisyonu’nun, olay ile ilgili 24 Nisan tarihinde bir araya geldiği ve fikir teattisinde bulunduğu ancak nihai bir kararın şu an için verilmediği bilgisi de gelen haberler arasında. Wisconsin’de siyasi kampanyalarda Bitcoin bağışının yasal olmasını savunan kişinin ise Wisconsin Liberal Parti başkanı Phil Anderson olduğu belirtiliyor.

Anderson’a göre kripto paralar her geçen gün biraz daha itibari paraların yerini almaya başlıyor. Aynı zamanda CBOE’nin de Bitcoin için vadeli işlem kontratları açtığını hatırlatan Anderson, diğer borsaların ve ulusal – yerel hükümetlerin kripto paraları kabul edip etmemeyi tartışmaktan ziyade, bu ürünleri hayata nasıl entegre ederiz sorusunu tartıştığı fikrini savunuyor.

Bazı Çekinceler Yok Değil

Ancak Anderson’un başını çektiği ekibin başarmak istediğine karşı çıkan da birçok yetkili olduğu iddia edildi. Birçok otoritenin böylesi bir sisteme geçilmesinin, siyasal etiğe ciddi zarar vereceği fikrinde olduğu öne sürülürken, muhalif tarafın özellikle bağışların tüm detaylarıyla açıklanmasının Bitcoin kullanılarak pek de mümkün olmadığı fikrinde birleştiği öğrenidli.

Konuyla ilgili konuşan yerel meclis üyesi Pat Strachota ”Bu bağışları kimin yaptığını çabucak ve doğru bir şekilde bilme şansına sahip olamazsak, işte o zaman herkesin içini rahatsız edici bir his kaplar.” derken, Wisconsin Eyalet temsilcisi Jimmy Anderson da fikirlerini paylaştı. Bu olayın göründüğü kadar masum olmayacağını savunan ve aynı zamanda bir Demokrat olan Jimmy Anderson, attığı tweette şunları söyledi:

”Bu (Bitcoin ile siyasi kampanyalara bağış yapılması) bir sürü faktör sebebiyle hayli tehlikeli. Bir kere bağışları kimin yaptığını gizleme şansı bile etik kaygılar açısından tam bir kabus.”

Jimmy Anderson’un açıklamalarına cevaben konuşan Liberal Parti başkanı Paul Anderson ise Wisconsin’in de ABD Seçim Kurulu’nun uygulamaya koyduğu kuralalrı izlemesi gerektiğini belirterek kuralı hatırlattı. Kurul; Bitcoin ile yapılan bağışların direkt olarak dolara çevrilmesini ve kullanılmasını talep ediyor.

Bu konu, California eyaletinde de sıkça tartışıldı. California eyaleti yetkilileri, politikacıların ve siyasi figürlerin kripto para kullanılarak yapılan bağışları kabul etmemesini talep ederken, bununla ilgili resmi bir yasaklama eyleminde ise bulunmadı. Tüm bu gelişmelerin ışığında ise birçok politikacının artık yavaş yavaş kripto paralar ile yapılan bağışları kabul ettiği bilgisi de, bilinen bir gerçek.

Senatör Bitcoin Kabul Etmişti

Kentucky’den senatör olan Rand Paul, hayli görkemli bir şekilde 2016’da başkanlık için yarışırken başlattığı kampanya’da Bitcoin ile bağış kabul ettiğini duyurmuştu. Daha sonra bir diğer Cumhuriyetçi Donald Trump’a ön seçimleri kaybeden Paul’un eski bir liberal olması da, kripto paraları kabul etmesinde önemli bir etmen olarak gösterilmişti.

Yine Missouri eyaletinden çıkan ve Senatör olmak için yarışan Cumhuriyetçi aday Austin Petersen de Ocak 2018’de toplam 9700 dolar değerinde 24 ayrı Bitcoin bağışını kabul etmişti. Petersen’in seçim kampanyasını yürüten ekibin başında olan Jeff Carson da, Petersen’in liberal bakış açısı ile bu hamlenin çok iyi örtüştüğünü belirtmişti.

”Austin her sektörde yarışmacı bir ekonomiden yana, buna para da dahil.” diyen Carson, ”Bitcoin’in popülerliğinin bu kadar artmasına da göz önüne alırsak, bu parayı kabul etmemiz gayet olağan bir durum.” demişti.

Birçok kişi politikacıların neden böylesi bir konuda acele ettiğini de merak etse de cevap aslında basit: Politikacılar paraya para olarak bakıyor ve onlar için, paranın nereden geldiği pek de önemli değil. Bununla ilgili fikirlerini paylaşan Paul Paterakis ise şöyle konuştu:

”Bu sadece bir başka ödeme yöntemi. Halk arasında genel geçer bir yanlış anlaşılma var ki herkes Bitcoin’in anonim olduğunu düşünüyor. Ancak bu yanlış. Bitcoin, açık bir defterde, Blockchain üzerinde kolayca izlenebilir bir ürün.”

Kampanyalar Bayram Edebilir Çünkü Fiyatlar Artıyor

Özellikle ABD’de vergi döneminin sona ermesinin de katkısıyla piyasalarda hafif bir toparlanma başlamış durumda. Birçok otorite Bitcoin için yönün yukarı olduğunu belirtirken, Tim Draper 2022 için Bitcoin tahminini 250 bin dolar olarak açıklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment