Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Wolf of Wall Street” Bitcoin Hakkında Konuştu

Wall Street’in bilinen yatırımcılarından Jordan Belfort 2 gün önce CNN’deki bir programa katıldı. Bitcoin ve genel olarak kripto paralar hakkında konuşan Belfort çarpıcı yorumlarda bulundu.

Belfort aynı zamanda sonradan filmi de çekilen “Wolf of the Wall Street” kitabının yazarı ve kendisi de genelde bu lakapla anılıyor. Wall Street’in en meşhur isimlerinden biri olan Belfort geçtiğimiz aylarda da Bitcoin ile ilgili yorumlarda bulunmuştu ve bu yorumlar çoğunlukla olumsuzdu. Kripto paralar hakkındaki düşünceleri Jamie Dimon ile paralel olan Belfort, Jamie Dimon’ın “Bitcoin sahtekarlıktır” yorumuna katıldığını ifade etmişti.

Jamie Dimon’ı desteklediğini belirttiği röportajda Belfort şu yorumlarda bulunmuştu:

“Dimon’ın haklı olduğunu düşünüyorum. Kripto paralar var olmayacak demiyorum biliyorum ki var olacaklar ama merkezi bir hükûmet tarafından destekleniyor olmalı. Bence Bitcoin’in en büyük sorunu, asla satın almayacak olma sebebim paranızın sizden çalınabilecek olması. Telefonunuz hacklenip paranız çalınabilir, parasını böyle kaybetmiş kişiler tanıyorum.

En nihayetinde bir merkez bankası kendi kripto parasını yapacak ve o yerini alacak.

Bitcoin alın ya da almayın demiyorum. Dediğim şey, ben şahsen hızlıca ortadan kaybolacak kadar yüklü miktarda parayla yatırım yapma konusunda dikkatli olurdum.”

2 gün önce CNN’de katıldığı programda yaptığı yorumlarda da Belfort yine ilgi çekici yorumlarda bulundu. Yorumlarından bazıları şöyle:

“Bitcoin sahtekarlık diye bir genelleme yapmadım. Blockchain teknolojisi müthiş. Ancak şuanda birbirinin taklidi olan kripto paralar piyasaya çıkıyor ve bunlar için hiçbir düzenleme yok. Vadeli işlemler düzenlenmiş evet ama altında yatan mal (Bitcoin) düzenlenmiş değil. Şuanda Bitcoin’in başarısını kullanarak diğer kripto paraları pump/dump yapan insanlar var.

Şuanda birkaç problem var. İlk problem, Bitcoin’de iki tür manipülasyon var. İlk tür talep yaratmak. Devasa bir talep yaratmak. İlgi oluşturmak için çılgınca reklamlar yapılıyor. Ancak aynı zamanda şuanda yeteri kadar Bitcoin yok. Arz oldukça kısıtlı. Belli bir noktada kendini geriye çekmek zorunda kalacak. Bir sıkıştırma olacak. Vadeli işlemler başladıktan sonra insanlar açığa satacak. Tedarik sağlanamadığı için sıkışma yaşanacak ve en sonunda sıradan yatırımcılar paralarını kaybedecek. Profesyoneller değil.

İşin özeti şu, uzun süre boyunca bu şeyleri açığa satmak çok zor olacak. Açığa sattığınızda geri satın almak zorunda kalacaksınız, böylece daha fazla satın alım gerçekleşmiş olacak ve talep artacak ancak çok az arz olacak. Daha sonra bir şey olacak, bir düzenleme gelecek ya da bir sorun olacak ve çok sert ve hızlı bir düşüş yaşanacak.”

Jordan Belfort bu yorumları yaptıktan sonra programın sunucusu, programın başından bu yana Bitcoin’in %19 artış yaşadığını ve 500 $ daha arttığını fark ederek Bitcoin’i “kolayca para kazanmanın yolu” olarak görmekten kendini alamadığını belirtti.

Belfort buna ise şöyle cevap verdi:

“Eğer Dünya’nın en disiplinli insan isen, hızlıca girip hızlıca çıkabilecek disipline sahipsen muhtemelen para kazanabilirsin. Ama insan doğasında bu yok. İnsan psikolojisi böyle değil. İnsanlar piyasaya girecek, para kazanacak ve daha fazla kazanmak isteyecek. Lale Çılgınlığını hatırla. Lale Çılgınlığında sonun başlangıcı insanların laleler üzerinde vadeli işlem yapmasıyla başlamıştı. Daha sonra biraz daha artış yaşamıştı ve en nihayetinde her şey çökmüştü.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment