Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EBay Bitcoin Kabul Etmeye Başlamayı Düşünüyor

39.2 milyar $’lık piyasa hacmine sahip belki de Dünya’nın en bilinir sitelerinden olan online açık arttırma sitesi eBay, Bitcoin’i ödeme seçenekleri arasına ekleyerek kripto para destekçilerini sevindirebilir.

Yahoo Finance ile yaptığı röportajda eBay Amerikalar kıdemli başkan yardımcısı Scott Cutler , eBay’in dijital paraları kabul etme olasılığını “ciddi olarak düşündüğünü” belirtti. Ancak maalesef hala daha kesin bir durum yok çünkü Cutler aynı zamanda “henüz o noktaya gelinmediğini” de belirtti.

Dünya’nın en büyük alışveriş sitelerinden birinin Bitcoin kabul etmeye başlaması kripto para piyasası için çok önemli bir gelişme olur. Şuanda hiçbir kripto parayı ödeme seçenekleri arasında barındırmayan eBay ödeme olarak PayPal, kredi ve banka kartlarını kabul ediyor. Bitcoin’i kabul etmeye başlamak eBay’in potansiyel karını çok ciddi ölçüde arttırabilir çünkü Bitcoin’in şuanki piyasa hacmi 286 milyar $.

Bitcoin eBay’de Popüler

Şuanda eBay üzerinde gerçekleşen ödemeler Bitcoin veya herhangi bir kripto para ile yapılamasa da özellikle Bitcoin, eBay’de oldukça popüler. Madencilik sözleşmeleri, madencilik cihazları, Bitcoin baskılı giysiler, temsili Bitcoin madeni paraları gibi Bitcoin’i temsil eden türlü türlü ürünün satıldığını görmek mümkün. Ancak tüm bunlar yetmezmiş gibi eBay üzerinden direkt olarak Bitcoin satışı da yapılabiliyor. Gerçi bu biraz sıkıntılı. Çünkü Bitcoin satışları sitenin gizli ilan sistemi aracılığıyla gerçekleşiyor. Yani geri bildirim sistemine katılamıyor veya eBay Money Back Guarantee özelliğinden faydalanamıyorsunuz. EBay üzerindeki bir satıcıdan kripto para almanız durumunda kelimenin tam anlamıyla bir başınızasınız. Dolandırıcılığa uğradığınızı varsayalım. Bu paralar tamamen dijital ortamda var oldukları için satıcıdan alımı gerçekleştirdiğinizde size bir kargo gelmeyecek. Dolayısıyla bir kanıt olarak gösterebileceğiniz kargoya ya da postane makbuzuna sahip olmayacaksınız. Bu yüzden de ne PayPal ne de eBay size yardım edebilecek. Bu durum yüzünden pek çok dolandırıcılık yaşanıyor ve insanın aklına “bir şey alırken dikkatli olun” lafı geliyor.

Bitcoin Satıcıları Uzaklaştırabilir

Bitcoin’in 280 milyar doları aşan bir piyasa hacmi var. Çok fazla destekçisi ve kullananı var. Ancak tüm bunlara rağmen Bitcoin’i kabul etmeye başlamak eBay için riskli bir hamle olabilir. Overstock‘un değeri Bitcoin kabul etmeye başladıktan sonra artmıştı ancak zıt köşeye baktığımızda fiyat değişkenlikleri, yüksek işlem ücretleri ve gecikmeler yüzünden Bitcoin kabul etmeyi bırakmak zorunda kalan Steam’i görüyoruz.

Bitcoin konusunu eBay için biraz sıkıntılı yapan şey de Bitcoin’in fiyattaki değişkenliği. EBay’in geçtiğimiz yıllar boyunca işlem ücretlerini arttırması sonucu, mesela kargo masrafına %10 zam getirmesi gibi, pek çok satıcı çok az bir kar ile satış gerçekleştiriyor. Özellikle bu satıcılar, zaten zar zor kar eden satıcılar, bir de Bitcoin’deki fiyat değişkenliği yüzünden riske girme ihtimalini göze alabilirler mi? Sattıkları ürün karşılığında aldıkları Bitcoin’i devlet parasına çevirmek için yapacakları masraf da cabası.

EBay satıcılara sıcak, nakit para üzerinden fatura kestiği için kendisi bu değişikliklerden etkilenmiyor. Yani eBay satıcıları Bitcoin kabul etmeye zorlarsa ve Bitcoin fiyatı %20 oranında düşerse zararlı çıkan taraf eBay olmayacak çünkü satıcılara hala daha aynı işlem ücretini kesiyor olacaklar. Ama ürünü satan kişi ürünü sattığı fiyattan %20 oranında zarar etmiş olacak ve yetmezmiş gibi yine işlem ücreti ödemek zorunda kalacak. Zaten çok az kar elde eden satıcıların elde ettikleri bu kar, kaşla göz arasında zarara dönebilir.

En nihayetinde eBay’in Bitcoin kabul etmeye başlaması eBay’in karını arttırabilir ancak sitedeki satıcıları bu duruma razı etmek biraz zorlayıcı olabilir. Henüz ortada basit bir çözüm yokmuş gibi görünüyor ancak ilerleyen zamanlarda eBay’in ne gibi bir yol izleyeceğini göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment