Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Worldcoin Tepkilerin Odağında: Vitalik Buterin 4 Büyük Riski Gözler Önüne Serdi!

Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin’in de aralarında bulunduğu bir grup kripto aktörü, Open AI kurucu ortağı Sam Altman’ın Worldcoin’i (WLD) hakkında eleştirilerde bulundu.

Gün içerisinde piyasaya sürülen ve kısa süre içerisinde 24 saatlik ticaret hacmini 289 milyon dolara yükselten WLD, kripto para piyasası tarafından ilgi çekici bulunduğunu kanıtladı. İnsanların irislerini (göz bebeğinin etrafındaki renkli bölge) tarayarak dijital bir kimlik oluşturmayı ve bu yöntemle küresel refahın daha eşit dağıtımı üzerine çeşitli çalışmalar yapmayı amaçlayan proje, aldığı ilgiye karşılık başta sistemin 4 büyük risk içerdiğini dile getiren Vitalik Buterin olmak üzere pek çok aktörün endişe ve eleştirilerinin hedefi oldu.

Vitalik Buterin: Dört Büyük Riski Var

Vitalik Buterin yapıcı bir yaklaşımla Worldcoin’in benimsediği kişilik kanıtı (Proof of Personhood- PoP) sisteminin 4 büyük riskine değindi. Buterin’e göre PoP’nin ilgili risklerini merkeziyetsizlik, gizlilik, güvenlik ve erişilebilirlik oluşturdu.

Ethereum kurucusu, insanların Worldcoin projesi dahilinde dijital bir kimlik oluşturabilmek için Orb cihazı ile irislerini taratmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda cihazların yeterince kapsayıcı bir şekilde dağıtılamaması durumunda projenin coğrafi anlamda homojen bir kullanıcı kitlesine sahip olmama riskine değindi. Ancak bu noktada Worldcoin, telefon numarasının da bir kimlik doğrulama yöntemi olarak kullanılabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Kurucu bunun yanı sıra gizlilik konusunda, projenin her ne kadar güvenliğe önem verse de kimlik bilgilerinin çalınması noktasında doğal bir risk taşıdığını dile getirdi.

Ayrıca Orb’un yapısal bütünlüğünün doğrulanamayacağına işaret eden Buterin, Worldcoin Vakfı’nın ileride uygulamaya bir arka kapı ekleme potansiyelinin altını çizerek merkeziyetsizlik risklerine dikkat çekti. Buterin, Worldcoin Vakfı’nın bir arka kapı aracılığıyla sahte kimlikler yaratmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Buterin’in değindiği son nokta ise sistemin güvenlik riskleri oldu. Ethereum kurucusu uygulamanın sahte kimlikler, kimlik hırsızlığı veya kiralaması gibi geleneksel sahtecilik eylemlerinin yanı sıra 3 boyutlu sahte insanlar oluşturarak olmayan kişiler için kimlik oluşturulabileceğine de dikkat çekti.

Worldcoin’in iris tarama sistemi gibi biyometrik modellerin, insanların “insan olduğu” ya da “olmadığı” yönünde oldukça kesin ve kırılgan bir sonuca varacağını dile getiren Buterin, bir kişinin yanlışlıkla “insan olmadığı” yönünde hatalı veri oluşturulması halinde bu kişinin ekosisteme katılımdan mahrum kalacağını belirtti.

Öte yandan hiçbir doğrulama sisteminin mükemmel olmadığına dikkat çeken Buterin, biyometrik tanılama sistemleri ve kimlik verilerinin doğrulanmasına dayalı tanıma sistemlerinin hibrit bir versiyonunun bu sorunlara çözüm olabileceğini dile getirdi.

CryptoQuant CEO’su: Yasal Değil!

On-chain analitik platformu CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, Worldcoin’i pek çok noktadan eleştiren aktörlerden biri oldu. Young Ju, insanların irislerini taramanın yasal olmadığını, uygulamanın herhangi bir sorunu çözemeyeceğini ve WLD’nin faydasız bir kripto para oluşunu eleştirdi. CEO konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Worldcoin: Bunun yasa dışı olduklarını bildikleri için ABD’kiler dışındaki herkesin irisini tarayacağım!

Bu token (WLD) sadece daha fazla kullanıcı çekmek için yapılmışsa ve faydasızsa dolandırıcılıktır.

Tansel Kaya: Türkiye’de Hapis Cezası Gerektirir!

Bunun yanı sıra Mindstone Blockchain Labs CEO’su Tansel Kaya, Türkiye’deki KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kurumu) yasaları kapsamında Türk kullanıcılarının iris verisinin toplanması veya bu amaçla para teklif edilmesinin hapis cezası gerektirdiğini belirtti.

Worldcoin Amerikan kullanıcılarına açık değil. Normalde de Türk kullanıcılarının iris verisinin bu şekilde toplanmasının, toplanması için para önerilmesinin KVKK kapsamında hapis cezası ile cezalandırılması lazım.

Timothy Peterson: Zaten Bir Worldcoin’imiz var, adı Bitcoin

Cane Island Alternative Advisors yöneticisi Timothy Peterson, kripto para ekosisteminin bir halihazırda dünya parası olarak Bitcoin’e (BTC) sahip olduğunu ve onu almak için iris taramasına ihtiyaç duyulmadığını etti.

Coingecko verilerine göre WLD, yazım esnasında 2,21 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!