Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wrapped Bitcoin Arzında Celsius Bağlantılı Büyük Yakım ile Rekor Düşüş

Ethereum (ETH) ağında işlem gören Wrapped Bitcoin’in (WBTC) aylık arz oranı iflas eden kripto kredi platformu Celsius Network’ün (CEL) 11.500 wBTC’sini yakmasının rekor seviyede düşüş yaşadı.

On-chain verilere göre wBTC arzı 27 Şubat tarihinde gerçekleşen ikinci en büyük günlük yakımın ardından Mayıs 2021 tarihinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Celsius’un Kripto ticaret platformu FalconX’e göndererek gerçekleştirdiği yaklaşık 270 milyon dolar değerinde 11.500 wBTC’lik yakımdan sonra aylık wBTC arzı -%7,39’a düştü.

Dune analytics verilerine göre Celsius’un yakımından kısa bir süre sonra bilinmeyen bir cüzdan daha FalconX aracılığıyla 262 milyon dolar değerinde 11.232 wBTC daha yaktı. Son iki gün içerisinde peş peşe gerçekleştirilen yakımlar sonucunda wBTC arzı, -%7,39’dan%15,72′ye geriledi. Şubat ayında toplam yakılan wBTC miktarı 24.182 oldu.

Kullancıların Bitcoin’lerini (BTC) Ethereum ağına entegre ederek akıllı sözleşmelerde kullanmasını sağlayan WBTC protokolü, kripto para piyasalarına hakim boğa piyasasının zirvelerinde 285.000 WBTC ile zirve yaptıktan sonra BTC fiyatındaki düşüş ve kripto para piyasasında yaşanan iflaslar sonrasında hızla gerilemeye başladı.

Verilere göre özellikle iflaslar nedeniyle varlıklarını kullanmak zorunda kalan kurumsal yatırımcılar ve şirketlerin neden olduğu toplu çekimler, wBTC arzının önemli miktarda düşmesine neden oldu. Uzmanlar TerraUSD çöküşü sırasında Celsius’un 9.000 wBTC’yi yakmasının ve şirketin birçok şirketi daha beraberinde likidite sorunlarına sürüklemesinin wBTC arzındaki düşüşün başlangıç noktası olduğunu öne sürdü.

İflas eden kripto para borsası FTX’in de benzer bir yöntemle iflastan hemen önce bilançosunda sakladığı 3.000 wBTC’yi yakmayı denediği on-chain veriler arasında yer aldı. FTX iflasının piyasada neden olduğu yankılar sonrasında wBTC’de en büyük aylık yakım gerçekleştirilerek 28.000 wBTC piyasadan çekildi. FTX iflası sonrasında ortaya çıkan yüksek hacim nedeniyle wBTC ve BTC arasındaki eşitlik WBTC’nin BTC karşısında değerinin %1,5 azalması ile bozuldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!