Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP’yi Tamamen Ripple mı Yönetiyor?

Ripple tarafından geliştirilen XRP’nin ne kadar merkezi olduğu uzun süredir tartışılıyor.

XRP ile ilgili yayınlanan yeni veriler, ağ içerisindeki merkezi yönetimin gitgide zayıfladığını gösteriyor.

XRP’nin İşleyişi

XRP ağı içerisinde doğrulayıcı olarak adlandırılan düğümler, ağdaki işlemlerin geçerli olup olmadığına karar veriyorlar. Eğer bir işlem bu süreç sonunda “doğrulanırsa” sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiş oluyor.

Bir ağın tam anlamıyla merkezsiz sayılabilmesi için bu düğümlerin tek bir şirket veya kuruluş tarafından yönetilmemesi gerekiyor. Güncel verilere göre XRP ağı da her geçen gün daha merkezsiz hale geliyor.

Merkeziyet Oranı

DH gibi kaynaklara göre XRP ağının merkeziyet oranı düzenli bir şekilde düşüyor.  Ağdaki güvenilir düğümlerin (unique node list (UNL)) sayısına baktığımızda bunların çok az bir kısmının Ripple tarafından yönetildiğini görüyoruz.

Şu anki verilere göre XRP ağı içerisindeki güvenilir düğümlerin yüzde 79’u Ripple tarafından yönetilmiyor. Bu da XRP’nin geçmişe kıyasla çok daha merkezsiz olduğu anlamına geliyor.

Gerçekten Merkezsiz mi?

XRP ağı içerisindeki bağımsız UNL’lerin oranı eskisine kıyasla artış göstermiş, Ripple tarafından yönetilen düğümlerin oranı azalmış olsa da XRP’nin tam anlamıyla merkezsiz olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Günümüzde XRP ağı içerisindeki güvenilir düğümleri (UNL) hala Ripple belirliyor. Bu da aslında Ripple’ın ağ yönetiminde hala epey önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Şirket ilerleyen zamanlarda kendisini bu süreçten tamamen çıkarmak ve UNL’lerin seçimini tamamen bağımsız hale getirmek istiyor ancak bu henüz gerçekleşmiş değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment